Мисија Савеза друштава добровољних давалаца крви Републике Српске јесте свакодневан рад на афирмацији добровољног давалаштва крви, свакодневан рад на помоћи онима којима је помоћ потребна и свакодневан рад на пружању свих видова подршке добровољним даваоцима крви.

Јер, КРВ ЈЕ ЛИЈЕК                slika kapljica krvi

Она је незамјењив лијек повријеђенима, обољелима од хемофилије, обољелима којима је потребна хируршка интервенција. Крв је немогуће произвести вјештачким путем, једини извор тог лијека је људски организам.

Добровољни давалац крви је особа која даје крв, плазму или друге састојке крви добровољно и зато није плаћен нити у новчаном нити у неком другом облику који би могао бити замјена за новац. Основна начела давања крви су: добровољност, анонимност, солидарност и бесплатност.

Добровољно давалаштво крви представља најхуманији вид солидарности грађана. Добровољни даваоци крви су највећа вриједност сваког друштва. Они су ти који су спремни  да без надокнаде дарују крв како би помогли некоме непознатом. Свако од нас је потенцијални давалац крви. Свако од нас може спасити нечији живот. Да бисмо помогли да се неко излијечи не морамо бити љекар, довољно је да имамо вољу да помогнемо и да одемо даровати крв.

Зато је од великог значаја анимирање породице, пријатеља, познаника на давање крви. Врло често је људима потребан врло мали подстицај да дарују крв. Понекад нису ни свјесни важности те активности. Зато је врло битно да сви будемо афирматори даривања крви и да ширимо значај идеје даривања крви.