У данашњој акцији добровољног давања крви у Вишеграду прикупљено је 65 доза за потребе болница у Републици Српској и Србији.

Предсједник друштва „Стара Херцеговина“ Перо Крстић рекао је новинарима да је ова традиционална акција организована 17. пут поводом славе општине Вишеград – Мале Госпојине, те да је окупила добровољне даваоце из Србије, Црне Горе и Републике Српске који су дали изузетан допринос давањем крви наопходне за болнице у Републици Српској и Србији.

Предсједник Савеза друштава Добровољних давалаца крви Републике Српске Миро Анђелић исказао је задовољство јер у току пандемије вируса корона крви није недостајало, додајући да је веома задовољан одзивом и организацијом акције у Вишеграду.

Шеф Трансфузиолошке службе у Фочи Сенка Милић истакла је да су овој служби нарочито задовољни организацијом актива добровољних давалаца у Вишеграду, те да у континуитету, у сарадњи са њима, прикупљају довољне количине крви.

„Сада имамо људе који су вакцинисани и имају развијена антитијела, што је врло битно за компоненте које правимо и ако буде требало, за нове сојеве вируса корона у лијечењу пацијената, имаћемо ефикасну терапију“, рекла је Милићева.

Акцију су организовали Савез друштава добровољних давалаца крви Републике Српске и Удружење добровољних давалаца крви „Стара Херцеговина“.

Покровитељ акције добровољног давања крви је општина Вишеград.

Извор: СРНА