Савез друштава добровољних давалаца крви Републике Српске

СТАЈИЋИ У ПРВОЈ ОВОГОДИШЊОЈ АКЦИЈИ ДАРИВАЊА КРВИ

У невесињској Служби за трансфузијску медицину данас је проведена прва овогодишња акција добровољног даривања крви. Драгоцјену течност дало је седам чланова породице Стајић.
Опширније

ГАТАЧКИ МАТУРАНТИ И ПРОФЕСОРИ У НЕВЕСИЊУ ДАРОВАЛИ ДРАГОЦЈЕНУ ТЕЧНОСТ

Матуранти и професори гатачког Средњошколског центра „Перо Слијепчевић“ данас су даровали крв у Служби за трансфузију у Невесињу.
Опширније

Запослени Завода „Др Мирослав Зотовић“ Бањалука даривали крв

Актив добровољних давалаца крви Завода за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“ Бањалука, јуче је организовао трећу акцију добровољног давања крви запослених ове установе.
Oпширније...

У Љубињу одржана традиционална акција даривања крви

Мала Госпојина се сматра великим празником и славом. Домаћини који не славе славу, одлазе са породицом свечано обучени на разноразне и многобројне саборе и вашаре, који је одржавају око цркава, односно у црквеним портама.
Oпширније...

Представници Савеза друштава добровољних давалаца крви РС учествовали у прослави Дана Републике

Деветог јануара, широм Републике Српске обиљежен је Дан Републике. Тридесет година постојања Републике Српске обиљежено је бројним манифестацијама. Централна прослава била је у Бањој Луци, гдје је одржан свечани дефиле.
Oпширније...

Хуманиста из Бијељине: Даривао више од 100 литара крв

Празници у многима од нас пробуде хуманост, али међу нама има и оних који своје хумане мисије спроводе непрекидно деценијама. Велики хуманиста Жико Тодоровић из Бијељине је онима којима је најпотребније даровао више од 100 литара крви.
Опширније...

будите херој !

једна даривана доза = три спасена живота

Ове године се навршава пуних 16 година од оснивања и постојања Савеза друштава добровољних давалаца крви Републике Српске, али исто толико времена постоји и ДДДК „Стара Херцеговина“ из Вишеграда. Тим поводом на сцену ступа хуманост Вишеграђана, коју ћемо имати прилику показати на акцији добровољног давања крви у Вишеграду. Поменута акција ће се одржати 03. септембра, 2021. године, са почетком у 08 часова и 30 минута.

Организатори позивају све потеницјалне даваоце крви да дођу у просторије ОШ „Вук Караџић“, гдје ће у фискултурној сали бити организовано давање крви.
Давалац крви може бити свака здрава, одрасла особа, старости од 18-65 година код које се љекарским прегледом и провјером крвне слике, односно нивоа хемоглобина, утврди да давање крви неће угрозити ни њу, нити особу којој би се та крв примјенила. То значи да је потребно да се задовоље следећи критеријуми:
• Да је особа здрава, доброг општег стања
• Тежа од 50 кг
• Тјелесне температуре мање до 37°C
• Пулса између 50 - 100/мин
• Крвног притиска: не вишег од 24/14 кПа и не нижег од 13,3/8,66 кПа
• Налаз над плућима и срцем мора бити уредан
• Ждријело мора бити без упале
• Лимфне жлезде врата и пазуха, јетра и слезина не смеју бити увећане
• Хемоглобин мора бити изнад 135 г/Л (Hct = 0.38) за мушкарце
• Хемоглобин мора бити изнад 125 г/Л (Hct = 0.4) за жене
• Интервал између давања крви је 3 мјесеца (12 недеља) за мушкарце и 4 мјесеца (16 недеља) за жене

Активности Савеза у 2021. помогли

logoers

Мјешовити Холдинг „Електропривреда“ Републике Српске
акционарско друштво Требиње

Видео прилози на YouTube