Савез друштава добровољних давалаца крви Републике Српске

Успјешна акција Друштва добровољних даваоца крви Лакташи

У Лакташима је данас организована акција добровољног давања крви у којој је прикупљено 85 доза драгоцјене течности. Акцију је организовало Друштво добровољних даваоца крви Лакташи. Била је то последња акција за ову годину, која је захваљујући броју даваоца који су се одазвали позиву, протекла врло успјешно.
Опширније

ГАТАЧКИ МАТУРАНТИ И ПРОФЕСОРИ У НЕВЕСИЊУ ДАРОВАЛИ ДРАГОЦЈЕНУ ТЕЧНОСТ

Матуранти и професори гатачког Средњошколског центра „Перо Слијепчевић“ данас су даровали крв у Служби за трансфузију у Невесињу.
Опширније

Запослени Завода „Др Мирослав Зотовић“ Бањалука даривали крв

Актив добровољних давалаца крви Завода за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“ Бањалука, јуче је организовао трећу акцију добровољног давања крви запослених ове установе.
Oпширније...

У Љубињу одржана традиционална акција даривања крви

Мала Госпојина се сматра великим празником и славом. Домаћини који не славе славу, одлазе са породицом свечано обучени на разноразне и многобројне саборе и вашаре, који је одржавају око цркава, односно у црквеним портама.
Oпширније...

Представници Савеза друштава добровољних давалаца крви РС учествовали у прослави Дана Републике

Деветог јануара, широм Републике Српске обиљежен је Дан Републике. Тридесет година постојања Републике Српске обиљежено је бројним манифестацијама. Централна прослава била је у Бањој Луци, гдје је одржан свечани дефиле.
Oпширније...

Хуманиста из Бијељине: Даривао више од 100 литара крв

Празници у многима од нас пробуде хуманост, али међу нама има и оних који своје хумане мисије спроводе непрекидно деценијама. Велики хуманиста Жико Тодоровић из Бијељине је онима којима је најпотребније даровао више од 100 литара крви.
Опширније...

будите херој !

једна даривана доза = три спасена живота


Први Свјетски дан давалаца крви обиљежен је 14. јуна 2004. године, а у јуну 2005. године на скупштини Свјетске здравствене организације министри здравства из цијелог свијета једногласно су дали изјаву о подршци добровољним, неплаћеним даваоцима крви. Донијели су и резолуцију којом су 14. јуни прогласили Свјетским даном давалаца крви у част нобеловца др. Kарла Ландстеинера, рођеног 14. јуна 1868. године који је развио систем одређивања крвних група.


Циљ обиљежавања овог дана је подизање свијести о потреби за сигурном крвљу широм свијета и охрабривање појединаца да редовно донирају крв, како би крв била доступна за све којима је потребна.
Oве године у част Свјетског дана давалаца, Савез друштава добровољних давалаца крви Републике Српске, организовао је низ вишедневних активности у Бањалуци кроз које је остварен циљ обиљежавања овог дана.
Сама акција даривања крви, трајала је у периоду од 01.06. до 11.06.2021 године, током којег је Завод за трансфузиолошку медицину Републике Српске, посјетио значајан број Актива јавног и приватног сектора, удружења грађана, спортских клубова, као и многобројни грађани – појединци, који су се одазвали апелу да дарују крв поводом Свјетског дана добровољних давалаца крви.

Врхунац активности посвећених овом празнику, одиграо се у петак, 11. јуна, на Тргу Крајине у Бањалуци, гдје су домаћини поставили инфо пулт, који је био обогаћен пропагандним материјалом, банерима и другим реквизитима, који дају на значају давалаштва крви. То је уједно било и мјесто на којем су се окупили учесници и носиоци акције, ветерани хуманисти, и представници свих чланица Савеза друштава добровољних давалаца крви РС, које су дале учешће у даривању крви.

Исти дан делегације Савеза друштава добровољних давалаца крви РС и Удружења добровољних давалаца крви Града Бања Лука, положиле су вијенац на споменик посвећен добровољним даваоцима крви, који краси један од бањалучких паркова. Делегацију добровољних давалаца крви, угостио је Предсједник Скупштине Града Бања Лука, господин Младен Илић, који је имао прилику да се упозна са начином рада Савеза и бањалучког удружења, са проблемима који се намећу у функционисању. Господин Илић је све присутне упознао да он лично и Градска управа Бања Луке, цијене и подржавају активизам који промовишу Савез и бањалучко удружење у области даривања крви. Управо због тога, г.Младен Илић је дао обећање да ће лично и институционално, дати допринос у побољшању статуса Удружења добровољних давалаца крви Града Бања Лука, самим ти и свих добровољних давалаца крви.

Све активности посвећене Свјетском дану добровољних давалаца крви задобиле су изузетну медијску пажњу. У просторијама Завода за трансфузиолошку медицину Републике Српске, поводом обиљежавања и саме подршке акцији, присутним медијима обратила се директор Завода, др Гордана Гузијан, предсједник Савеза друштава добровољних далаца крви Републике Српске Миро Анђелић и предсједник Удружења добровољних давалаца крви Града Бања Лука Љубиша Батар. Након овог обраћања медијима, услиједило је и дружење на Тргу Крајине, гдје су своју подршку акцији дали: министар здравља у Влади РС Ален Шеранић, градоначелник Града Бања Лука Драшко Станивуковић, предсједник Скупштине Града Бања Лука Младен Илић, директор Дома Здравља Бања Лука др Невена Тодоровић, директор Завода за трансфузиолошку медицину др Гордана Гузијан, директори јавних установа Града Бања Лука, предсједници удружења ДДК-а из РС-а, делегација Црвеног крста Звечан са Косова и Метохије, сви Активи Удружења добровољних давалаца крви Града Бања Лука, добровољни даваоци који су крв дали преко 50 и 100 пута, као и сви други који су подржали акцију.

Овом приликом, Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите РС, свим добровољним даваоцима крви честитао је Свјетски дан добровољних давалаца крви.
"Kао један од добровољних давалаца крви и ја сам укључен у све те активности, тако да ћу и ја у наредном периоду дати крв. Ово је једна од најхуманијих активности које човјек може да уради, а то је да својом крвљу помогне неком другом", казао је Шеранић. Истакао је да су са Заводом за трансфузијску медицину Републике Српске постигли много у посљедње двије-три године.
"Нажалост, ова пандемија је учинила да смо у прошлој години имали нешто мањи број прикупљених доза крви. Наш заједнички задатак је да подигнемо број доза добровољних давалаштава у Републици Српској", истакао је Шеранић.

Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке, рекао је да је част упознати људе који су преко 100 пута дали крв и тако потенцијално спасили нечије животе.
"На овај дан будимо свијест код нашег народа да одређене ствари практикујемо и да схватимо како је одређена врста активизма важна. Позивам све грађане да се укључе у ову акцију", рекао је Станивуковић.

Љубиша Батар, предсједник Удружења добровољних давалаца крви Бањалука, рекао је да је ово удружење увијек спремно да се одазове акцијама давања крви.
"И ове године смо организовали успјешну акцију добровољног давања крви, која је трајала од 1. јуна до данас, и прикупили довољне количине", додао је у петак Батар.
Ово удружење има око 30 актива из јавног и друштвеног сектора, као и удружења и спортских клубова, те око 700 активних чланова.
Захваљујући свим овим хуманистима, овогодишња акција окончана је са одличним резултатима.

Активности Савеза у 2021. помогли

logoers

Мјешовити Холдинг „Електропривреда“ Републике Српске
акционарско друштво Требиње

Видео прилози на YouTube