Савез друштава добровољних давалаца крви Републике Српске

Успјешна акција Друштва добровољних даваоца крви Лакташи

У Лакташима је данас организована акција добровољног давања крви у којој је прикупљено 85 доза драгоцјене течности. Акцију је организовало Друштво добровољних даваоца крви Лакташи. Била је то последња акција за ову годину, која је захваљујући броју даваоца који су се одазвали позиву, протекла врло успјешно.
Опширније

ГАТАЧКИ МАТУРАНТИ И ПРОФЕСОРИ У НЕВЕСИЊУ ДАРОВАЛИ ДРАГОЦЈЕНУ ТЕЧНОСТ

Матуранти и професори гатачког Средњошколског центра „Перо Слијепчевић“ данас су даровали крв у Служби за трансфузију у Невесињу.
Опширније

Запослени Завода „Др Мирослав Зотовић“ Бањалука даривали крв

Актив добровољних давалаца крви Завода за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“ Бањалука, јуче је организовао трећу акцију добровољног давања крви запослених ове установе.
Oпширније...

У Љубињу одржана традиционална акција даривања крви

Мала Госпојина се сматра великим празником и славом. Домаћини који не славе славу, одлазе са породицом свечано обучени на разноразне и многобројне саборе и вашаре, који је одржавају око цркава, односно у црквеним портама.
Oпширније...

Представници Савеза друштава добровољних давалаца крви РС учествовали у прослави Дана Републике

Деветог јануара, широм Републике Српске обиљежен је Дан Републике. Тридесет година постојања Републике Српске обиљежено је бројним манифестацијама. Централна прослава била је у Бањој Луци, гдје је одржан свечани дефиле.
Oпширније...

Хуманиста из Бијељине: Даривао више од 100 литара крв

Празници у многима од нас пробуде хуманост, али међу нама има и оних који своје хумане мисије спроводе непрекидно деценијама. Велики хуманиста Жико Тодоровић из Бијељине је онима којима је најпотребније даровао више од 100 литара крви.
Опширније...

будите херој !

једна даривана доза = три спасена живота


Kрв и крвни деривати представљају лијек и неопходни су да би неко био излијечен и да би нечији живот био спашен. Ово су чињенице које свако од нас треба да зна, али и чињенице које ће подстаћи сваког појединца да и сам постане добровољни даваоц крви. На тај начин ће број оних који су друштвено и хумано освијештени постати још већи, и у први план ће доћи права суштина даривања крви. А суштина даривања крви је да се скупи довољна количина сигурне крви, те да се постигне да крв чека пацијента, а не да пацијент чека крв.
„Од 1985. године редовно дајем крв, некада три-четири пута, у зависности од здравственог стања и потреба за крви. Поводом 14. јуна, Свјетског дана даваоца крви, у Бањалуци сам 65. пут дао крв, и користим прилику да позовем све који могу да дарују драгоцјену течност да се одазову позиву, и постану добровољни даваоци крви.“
Све здраве особе мушког и женског пола од 18 до 65 година могу даривати крв, уколико задовољавају здравствене критерије. Приликом даривања може се дати до 450 мл крви. Једини здравствени пропис након даривања крви је да се попије довољно течности. Исхрана и физичке активности су уобичајене. Послије даривања крви не треба конзумирати дуванске производе два сата, те не треба радити поред незаштићених опасних апарата и машина. Цјелокупан материјал за узимање крви је стерилан и за једнократну употребу. Вријеме да се надокнади “течни” дио крви из резерви је тридесетак минута, а ћелијски елементи надокнаде се за 30 до 60 дана.
Свим даваоцима крви честитам данашњи празник! Хвала вам!
Предсједник Савеза друштава добровољних давалаца крви РС, Миро Анђелић.

Активности Савеза у 2022. помогли

logoers

Мјешовити Холдинг „Електропривреда“ Републике Српске
акционарско друштво Требиње

Видео прилози на YouTube