Даривање крви се дешава када се особи добровољно вади крв и користи за трансфузију и / или од биофармацеутских лијекова, поступком који се назива фракционисање. Донација може бити из пуне крви или директно из одређених компонената. Банке крви често учествују у процесу прикупљања, као и поступцима који га прате.

У нашој Републици Српској то савршено раде Друштва добровољних давалаца крви у сарадњи са Заводом за трансфузију крви. Редовним организовањем акција у којима је свака кап крви добродошла, и сваки добровољни давалац крви нада у боље сутра, успијевају се обезбједити потребне залихе крви.

Тако је било и овог фебруара, када је у Дому здравља у Новом Горажду одржана прва већа акција добровољног даривања крви.

Друштво добровољних давалаца крви "Стара Херцеговина" из Вишеграда је  у петак, 19.02.2021. године, уз поштовање свих епидемиолошких мјера, прикупило 30 доза крви, за потребе Службе за трансфузију крви Фоча.

Овом приликом покренута је иницијатива да се оснује Актив добровољних давалаца крви у Новом Горажду, у оквиру Друштва “Стара Херцеговина”.

На овај начин ће се још више радити на промоцији и активисању добровољног давалаштва крви у овој општини.