Савез друштава добровољних давалаца крви Републике Српске

У Љубињу одржана традиционална акција даривања крви

Мала Госпојина се сматра великим празником и славом. Домаћини који не славе славу, одлазе са породицом свечано обучени на разноразне и многобројне саборе и вашаре, који је одржавају око цркава, односно у црквеним портама.
Oпширније...

УГЉЕВИK ДОМАЋИН ДОБРОВОЉНИМ ДАВАОЦИМА КРВИ: „ЗДРАВИ НАМ БИЛИ СОКОЛОВИ!“

У организацији Удружења добровољних давалаца крви „Соко 2020“ из Угљевика , које је најновији, једанаести члан Савеза Удружења ДДK РС, одржана је прва акција прикупљања крви. Акција је оржана 09.09. ове године, у прелијепом Угљевику, са посебним поносом и захвалношћу за указано повјерење од стране Савеза.
Опширније...

ЉУБИЊЕ: СВЕ ВИШЕ ЖЕНА И МЛАДИХ ДАВАЛАЦА КРВИ

Ове јесени реализована је још једна у низу успјешних акција ДДДК „Љубиње“. Акција је организована 21. септембра поводом обиљежавања крсне славе општине Љубиње и дана друштва – ДДДК „Љубиње“.
Опширније...

ЗАВРШЕНА ЈЕСЕЊА АКЦИЈА У ЛАКТАШИМА: Обезбјеђене 74 дозе крви

Лакташи су ове јесени били домаћин за 95 добровољних давалаца крви. Друштво добробољних давалаца крви „Лакташи“, након завршене акције Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске, шаљу 74 дозе течности која живот значи.
Опширније...

СВЕ СМО БРОЈНИЈИ: Актив Завода за физикалну медицу и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“ се придружио нашим хуманистима

Са поносом констатујемо да наш Савез од ове године броји неколико нових чланица. Између осталог, са нама су однедавно добровољни даваоци крви Актива добровољних давалаца крви Завода за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“, који припадају Удружењу добровољних давалаца крви „Града Бањалука“, и броје 130 чланова.
Опширније...

будите херој !

једна даривана доза = три спасена живота

Поводом Међународног дана добровољног давалаштва крви, који се широм свијета обиљежава 14. јуна, у кабинету градоначелника Требиња данас је организован пријем за чланове Друштва добровољних давалаца крви из Требиња.

Градоначелник Мирко Ћурић рекао је овим поводом да је поносан што Требиње његује традицију добровољног давалаштва већ дуги низ година.

Ћурић је истакао и задовољство што током коронавируса није било проблема везано за расположиве залихе ове драгоцјене течности.

“Претходних неколико мјесеци имали смо веома тешку ситуацију, али то није спријечило добровољне даваоце да учествују у акцијама. Први смо у БиХ када је добровољно давалаштво у питању, што је на понос свих нас. Захваљујем се свим суграђанима који на овај начин показују осјећај за потребе других и што овим хуманим гестом помажу да се спасу бројни животи“, рекао је Ћурић.

Пријему је присуствовао и начелник требињске Службе за трансфузијску медицину др Драган Шаренац који је истакао да у нашем граду постоји добар одзив када је у питању добровољно давалаштво те да у вријеме коронавируса нема проблема када су у питању залихе.

„Ми дуги низ година сву крв прикупљамо искључиво правим добровољним давањем и увијек имамо довољно крви да можемо адекватно да реагујемо на захтјев за трансфузијама крви, тако да могу да кажем да тај основни постулат који тражи Свјетска здравствена органитзација од свих нас, да крви има довољно за лијечење свих пацијената и да та крв буде прикупљена правим добровољним даривањем, у нашој средини она је апсолутно испоштована,“ рекао је Шаренац.

Након састанка, представници Добровољних давалаца крви из Требиња, са удружењима давалаца из Црне Горе и бројним пријатељима, положили су цвијеће на споменик добровољним даваоцима крви испред Болнице Требиње.

Цвијеће је на споменик положила замјеница градоначелника Слађана Скочајић, као и начелник Одјељења за друштвене дјелатности Зоран Милошевић, др Дроброслав Ћук и чланови ДДК Требиње.

Овогодишњи Дан добровољног давалаштва крви обиљежава се тематски, под називом „Безбједна крв спашава бројне животе.

Извор: ХП

Активности Савеза у 2024. помогли

logoers

Мјешовити Холдинг „Електропривреда“ Републике Српске
акционарско друштво Требиње

Видео прилози на YouTube