Савез друштава добровољних давалаца крви Републике Српске

У Љубињу одржана традиционална акција даривања крви

Мала Госпојина се сматра великим празником и славом. Домаћини који не славе славу, одлазе са породицом свечано обучени на разноразне и многобројне саборе и вашаре, који је одржавају око цркава, односно у црквеним портама.
Oпширније...

УГЉЕВИK ДОМАЋИН ДОБРОВОЉНИМ ДАВАОЦИМА КРВИ: „ЗДРАВИ НАМ БИЛИ СОКОЛОВИ!“

У организацији Удружења добровољних давалаца крви „Соко 2020“ из Угљевика , које је најновији, једанаести члан Савеза Удружења ДДK РС, одржана је прва акција прикупљања крви. Акција је оржана 09.09. ове године, у прелијепом Угљевику, са посебним поносом и захвалношћу за указано повјерење од стране Савеза.
Опширније...

ЉУБИЊЕ: СВЕ ВИШЕ ЖЕНА И МЛАДИХ ДАВАЛАЦА КРВИ

Ове јесени реализована је још једна у низу успјешних акција ДДДК „Љубиње“. Акција је организована 21. септембра поводом обиљежавања крсне славе општине Љубиње и дана друштва – ДДДК „Љубиње“.
Опширније...

ЗАВРШЕНА ЈЕСЕЊА АКЦИЈА У ЛАКТАШИМА: Обезбјеђене 74 дозе крви

Лакташи су ове јесени били домаћин за 95 добровољних давалаца крви. Друштво добробољних давалаца крви „Лакташи“, након завршене акције Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске, шаљу 74 дозе течности која живот значи.
Опширније...

СВЕ СМО БРОЈНИЈИ: Актив Завода за физикалну медицу и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“ се придружио нашим хуманистима

Са поносом констатујемо да наш Савез од ове године броји неколико нових чланица. Између осталог, са нама су однедавно добровољни даваоци крви Актива добровољних давалаца крви Завода за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“, који припадају Удружењу добровољних давалаца крви „Града Бањалука“, и броје 130 чланова.
Опширније...
joomla image gallery

будите херој !

једна даривана доза = три спасена живота

Празници у многима од нас пробуде хуманост, али међу нама има и оних који своје хумане мисије спроводе непрекидно деценијама. Велики хуманиста Жико Тодоровић из Бијељине је онима којима је најпотребније даровао више од 100 литара крви.

Шездесеттрогодишни Жико Тодоровић први пут је дао крв прије него што је постао пунољетан, а од тада је своју хуманост доказао небројено пута па је, према евиденцијама Црвеног крста, постао рекордер у Српској када је у питању добровољно давалаштво крви. Званично је крв давао 246 пута, а незванично ни сам не зна број.Признаје да је понекад крв давао и са туђом документацијом, како би избјегао ограничење да крв може давати највише једном у три мјесеца.

- Нисам овако био активан до рата, а у рату сам кренуо и два три пута у мјесецу знао дати.Да зна омладина ова, као што не зна - да је то ради свог здравља да дајеш крв, а свака кап је спасила туђи живот - причаЖико Тодоровић.

Из његових вена истекло је више од 100 литара драгоцјене течности, којом је спасено на десетине живота. Још као војник даривао је крв из вене у вену унесрећеној жени, а памти и пут судбине којим је спасио живот својој родици.

- Дошао сам да дам крв, кад сестра са гинекологије: "Жико, што си ти дошао?" Треба ли рекох беби, ма ако треба за бебу двије литре- кад испаде у мене од родице кћерки дао - присјећа се Жико.

Многи су му веома захвални за помоћ, али никада није прихватио никакву награду. О Жикиној хуманости свједоче и бројне плакете, признања и ордење. Друштво добровољних давалаца крви Здравље из Бијељине окупља близу 900 активних чланова , међу којима су и Никола Шубић, Милан Ћулум и Вујадин Јовановић који су крв давали више од 100 пута. Ове године су у пет великих акција прикупили 900 доза крви.

-Поред тога, наши даваоци дарују крв за познате примаоце и самоиницијативно одлазе на даривање крви, а у преко 15 удружења смо ишли у Републици Српској, с тим што ми те дозе не урачунавамо - каже Владо Симић, предсједник ДДДК "Здравље" Бијељина.

Ма колико наука напредовала, још увијек није пронађен начин да се крв произведе изван људског организма, али срећом међу нама живе и ови људи великог срца којима је нечији спасени живот највећа награда.

Извор: РТРС

Активности Савеза у 2022. помогли

logoers

Мјешовити Холдинг „Електропривреда“ Републике Српске
акционарско друштво Требиње

Видео прилози на YouTube