Савез друштава добровољних давалаца крви Републике Српске

У Љубињу одржана традиционална акција даривања крви

Мала Госпојина се сматра великим празником и славом. Домаћини који не славе славу, одлазе са породицом свечано обучени на разноразне и многобројне саборе и вашаре, који је одржавају око цркава, односно у црквеним портама.
Oпширније...

УГЉЕВИK ДОМАЋИН ДОБРОВОЉНИМ ДАВАОЦИМА КРВИ: „ЗДРАВИ НАМ БИЛИ СОКОЛОВИ!“

У организацији Удружења добровољних давалаца крви „Соко 2020“ из Угљевика , које је најновији, једанаести члан Савеза Удружења ДДK РС, одржана је прва акција прикупљања крви. Акција је оржана 09.09. ове године, у прелијепом Угљевику, са посебним поносом и захвалношћу за указано повјерење од стране Савеза.
Опширније...

ЉУБИЊЕ: СВЕ ВИШЕ ЖЕНА И МЛАДИХ ДАВАЛАЦА КРВИ

Ове јесени реализована је још једна у низу успјешних акција ДДДК „Љубиње“. Акција је организована 21. септембра поводом обиљежавања крсне славе општине Љубиње и дана друштва – ДДДК „Љубиње“.
Опширније...

ЗАВРШЕНА ЈЕСЕЊА АКЦИЈА У ЛАКТАШИМА: Обезбјеђене 74 дозе крви

Лакташи су ове јесени били домаћин за 95 добровољних давалаца крви. Друштво добробољних давалаца крви „Лакташи“, након завршене акције Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске, шаљу 74 дозе течности која живот значи.
Опширније...

СВЕ СМО БРОЈНИЈИ: Актив Завода за физикалну медицу и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“ се придружио нашим хуманистима

Са поносом констатујемо да наш Савез од ове године броји неколико нових чланица. Између осталог, са нама су однедавно добровољни даваоци крви Актива добровољних давалаца крви Завода за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“, који припадају Удружењу добровољних давалаца крви „Града Бањалука“, и броје 130 чланова.
Опширније...

будите херој !

једна даривана доза = три спасена живота

У Лакташима је у петак 14. јуна 2019. године поводом обиљежавања Свјетског дана давалаца крви, одржана савезна акција даривања крви у сарадњи са Заводом за трансфузијску медицину Републике Српске. Акцији која је одржана у ЈЗУ Дом здравља „Др Младен Стојановић“ Лакташи одазвало се 86 особа, а након обављеног љекарског прегледа крв је даровало 57 добровољних давалаца крви. Акција је прошла у изузетно топлом и пријатељском расположењу захваљујући активним члановима и волонтерима Савеза.

Иначе овогодишњи слоган Свјетског дана давалаца крви је „Сигурна крв за све“, и циљ ове кампање је подстаћи што већи број људи да постану добровољни даваоци крви, да редовно дарују крв на организованим акцијама даривања крви, које су важне ради изградње чврстих темеља одрживих и довољних националних залиха крви. До 2020. године циљ је Свјетске здравствене организације постићи у свим земљама прикупљање крви само од добровољних, неплаћених давалаца крви.
Свим добровољним даваоцима крви уручене су захвалнице и ситни поклони.

Такође овом приликом у име начелника Општине Лакташи на свечаном пријему који је уприличен у просторијама Општине, присутним представницима чланица Савеза обратили су се Санела Ратковић, шеф Одсјека за друштвене дјелатности и Дарко Јерковић. „Ово је прилика да вам се захвалимо и честитамо овај лијепи празник. Ово што ви чините сви добровољни даваоци крви веома је похвално, јер сваки пут када дарујете крв, знате да сте тиме некоме помогли и спасили нечији живот. Увјерени смо како ће сарадња са Савезом и Друштвом из Лакташа бити и даље веома добра, тим више што нам је на првом мјесту добробит свих наших грађана. Обављајући своју дјелатност представљате дио цивилног друштва који је неопходан и пријеко потребан, па ћемо ми као Општина и даље настојати пружати вам потребну подршку, услове за рад и реализацију ваших активности“- рекла је Санела.



Помоћник министра здравља и социјалне заштите РС, Прим. др Љиљана Иванчић и шеф службе за прикупљање крви Завода за трансфузијску медицину РС Прим. др Веселка Ћејић, подржале су акцију даривања крви испред својих институција као и свечану манифестацију организовану истог дана, обраћајући се свим присутним, упућујући им искрене жеље и честитке. Захваљујући трансфузији крви и крвних састојака сваке године спашавају се милиони живота сваке године. На овај начин пацијентима се живот продужава или се обезбјеђује дужи и квалитетнији живот. Давалаштво крви помаже комплексне медицинске и хируршке процедуре. Трансфузија крви има кључну улогу у спашавању живота мајки и беба, али и у несрећама које је проузроковала природа или људски фактор, поручиле су докторице.

Користимо прилику да се захвалимо Министарству здравља и социјалне заштите РС, Заводу за трансфузијску медицину РС, Општини Лакташи, ЈЗУ Дому здравља „Др Младен Стојановић“ Лакташи, Оружаним снагама БиХ Бригади ваздушних снага и противваздушне одбране, Агенцији за вањско оглашавање Нова опрема д.о.о. Бањалука, брзим поштама ЕуроЕкспрес Бањалука, винарији Анђелић Требиње, као и медијским кућама „Студиу 078“ Лакташи и РТРС приликом организације ове свечане манифестације.

Још једном свим даваоцима крви упућујемо искрене честитке поводом 14. јуна Свјетског дана давалаца крви и захваљујемо се на дарованој крви, чиме сте помогли у лијечењу и спашавању људских живота у Републици Српској и шире.
andjelic 14 jun rtrs
   РТРС - јутарњи програм. Прилог посвећен 14. јуну. Почетак прилога у 2ч:29мин. снимка

sarenac 14 jun rtrs
  РТРС- Српска данас, Прилог посвећен 14. јуну. Почетак прилога у 35 минути снимка.

 

Активности Савеза у 2024. помогли

logoers

Мјешовити Холдинг „Електропривреда“ Републике Српске
акционарско друштво Требиње

Видео прилози на YouTube