Савез друштава добровољних давалаца крви Републике Српске

У Љубињу одржана традиционална акција даривања крви

Мала Госпојина се сматра великим празником и славом. Домаћини који не славе славу, одлазе са породицом свечано обучени на разноразне и многобројне саборе и вашаре, који је одржавају око цркава, односно у црквеним портама.
Oпширније...

УГЉЕВИK ДОМАЋИН ДОБРОВОЉНИМ ДАВАОЦИМА КРВИ: „ЗДРАВИ НАМ БИЛИ СОКОЛОВИ!“

У организацији Удружења добровољних давалаца крви „Соко 2020“ из Угљевика , које је најновији, једанаести члан Савеза Удружења ДДK РС, одржана је прва акција прикупљања крви. Акција је оржана 09.09. ове године, у прелијепом Угљевику, са посебним поносом и захвалношћу за указано повјерење од стране Савеза.
Опширније...

ЉУБИЊЕ: СВЕ ВИШЕ ЖЕНА И МЛАДИХ ДАВАЛАЦА КРВИ

Ове јесени реализована је још једна у низу успјешних акција ДДДК „Љубиње“. Акција је организована 21. септембра поводом обиљежавања крсне славе општине Љубиње и дана друштва – ДДДК „Љубиње“.
Опширније...

ЗАВРШЕНА ЈЕСЕЊА АКЦИЈА У ЛАКТАШИМА: Обезбјеђене 74 дозе крви

Лакташи су ове јесени били домаћин за 95 добровољних давалаца крви. Друштво добробољних давалаца крви „Лакташи“, након завршене акције Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске, шаљу 74 дозе течности која живот значи.
Опширније...

СВЕ СМО БРОЈНИЈИ: Актив Завода за физикалну медицу и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“ се придружио нашим хуманистима

Са поносом констатујемо да наш Савез од ове године броји неколико нових чланица. Између осталог, са нама су однедавно добровољни даваоци крви Актива добровољних давалаца крви Завода за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“, који припадају Удружењу добровољних давалаца крви „Града Бањалука“, и броје 130 чланова.
Опширније...

будите херој !

једна даривана доза = три спасена живота



Табела компатибилности крвних група

Прималац
Донатор / Давалац
   О-  О+  А- 
 А+  Б- 
 Б+
АБ- АБ+
О- + - - - - - - -
О+ + + - - - - - -
А- + - + - - - - -
А+ + + + + - - - -
Б- + - - - + - - -
Б+ + + - - + + - -
АБ- + - + - + - + -
АБ+ + + +  +  +  +  +  +

 

 

 

Мисија Савеза друштава добровољних давалаца крви Републике Српске јесте свакодневан рад на афирмацији добровољног давалаштва крви, свакодневан рад на помоћи онима којима је помоћ потребна и свакодневан рад на пружању свих видова подршке добровољним даваоцима крви.

Јер, КРВ ЈЕ ЛИЈЕК                slika kapljica krvi

Она је незамјењив лијек повријеђенима, обољелима од хемофилије, обољелима којима је потребна хируршка интервенција. Крв је немогуће произвести вјештачким путем, једини извор тог лијека је људски организам.

Добровољни давалац крви је особа која даје крв, плазму или друге састојке крви добровољно и зато није плаћен нити у новчаном нити у неком другом облику који би могао бити замјена за новац. Основна начела давања крви су: добровољност, анонимност, солидарност и бесплатност.

Добровољно давалаштво крви представља најхуманији вид солидарности грађана. Добровољни даваоци крви су највећа вриједност сваког друштва. Они су ти који су спремни  да без надокнаде дарују крв како би помогли некоме непознатом. Свако од нас је потенцијални давалац крви. Свако од нас може спасити нечији живот. Да бисмо помогли да се неко излијечи не морамо бити љекар, довољно је да имамо вољу да помогнемо и да одемо даровати крв.

Зато је од великог значаја анимирање породице, пријатеља, познаника на давање крви. Врло често је људима потребан врло мали подстицај да дарују крв. Понекад нису ни свјесни важности те активности. Зато је врло битно да сви будемо афирматори даривања крви и да ширимо значај идеје даривања крви.

Органи Савеза друштава добровољних давалаца крви РС,  у складу са Статутом, су:

  •     Предсједник Савеза
  •     Скупштина
  •     Управни одбор
  •     Надзорни одбор

Руководство Савеза чине:

Предсједник Савеза:
miro-andjelic
Миро Анђелић из Требиња
Предсједник је Савеза ДДДК РС од 4.7. 2009. године. На реизборној Скупштини Савеза одржаној дана 6.7.2013.године у Модричи,  поново је изабран за Предсједника Савеза.
Активни је давалац крви од октобра 1985. године.
Предсједник Савеза, између осталог, представља и заступа Савез, стара се о извршењу одлука, закључака и препорука које доносе органи Савеза, склапа споразуме и уговоре у циљу остварења обавеза Савеза.

Предсједник Скупштине:
slavko-jevtic
Славко Јевтић из Модриче.
Дужност предсједника Скупштине обавља од 6.7.2013. године.
Активни је давалац крви од 1978. године.
Предсједник Скупштине Савеза ДДДК РС руководи радом Скупштине и одговара за законитост аката које доноси Скупштина.


Предсједник Управног одбора:
bozica-malinic
Божица Малинић из Лакташа.
Активни је давалац крви од 2006. године.
Предсједник Управног одбора између осталог води пословање Савеза и доноси одлуке у оквиру програма и планова Савеза, координише рад свих Друштава/Удружења чланова Савеза, стара се о правилном кориштењу имовине Савеза као и о уредном обављању материјално-финансијског пословања.

Предсједник Надзорног одбора:
Branko Despotovic

Бранко Деспотовић из Модриче
Активни давалац крви од 1988. године.
За члана Надзорног одбора Савеза друштава добровољних давалаца крви Републике Српске,  именован је 2009. године.
Скупштина Савеза га је на сједници одржаној дана 14.11.2015. године, именовала за предсједника Надзорног одбора.
Предсједник Надзорног одбора контролише и прати располагање материјално-финансијских средстава Савеза, те врши надзор над намјенским трошењем средстава Савеза.

logo-SavezaСавез друштава добровољних давалаца крви Републике Српске је невладина, самостална, непрофитна, хуманитарна, ванстраначка друштвена организација и мултиетничка организација отворена за сва друштва добровољних давалаца крви, који дјелују и раде на територији Републике Српске, у складу са Законом о удружењима и фондацијама РЦ, и ради остваривања општих интереса на хуманитарном и социјалном пољу, кроз добровољно даривање крви.

Савез има својство правног лица и сагласно Закону уписан је у регистар надлежног органа Републике Српске.

Од 2005. године, од када Савез дјелује као правно лице, у његов рад се укљчило десет Друштава / Удружења добровољних давалаца крви. Савез укупно броји 8502 активна добровољна даваоца крви, који су активно укључени у рад једног од десет Удружења / Друштава која су чланице Савеза ДДДК РС.

davalastvo2 Програм рада Савеза друштава добровољних давалаца крви РС је документ који треба да на плански и систематичан начин унаприједи добровољно давалаштво крви на читавој територији Републике Српске, као и да допринесе провођењу Стратегије сигурне крви на начин да се обезбједи најмање 3% доза крви у односу на број становника на годишњем нивоу.

Два су темељна документа који унапређују област добровољног давалаштва крви у Републици Српској и то: Закон о трансфузијској медицини („Службени гласник РС“ број1/08) и Стратегија сигурне крви у РС до 2015. године („Службени гласник РС“ број 82/08).

Годишњи план потреба за крвљу доноси министар здравља и социјалне заштите РС на приједлог Републичког комитета за трансфузијску медицину РС.

Приликом израде Годишњег плана прикупљања крви, као сама по себи намеће се потреба за координисаним радом министра са Савезом и Друштвима која постоје и раде на подручју које покривају поједине Службе за трансфузијску медицину. Ова сарадња је неопходна да би се направио што реалнији План, усклађен са потребама Служби и могућностима Друштава, без којих и нема реализације Плана.

Управо је улога Савеза ДДДК РС и њених чланица да врше сталну промоцију давалаштва крви (уз сарадњу са што више републичких институција), да би се број давања крви подигао на оптимални ниво и обезбиједио континуирани прилив крви током читаве године, на цијелој територији РС.

doza2 Основни смисао постојања и дјеловања Савеза је да развијањем идеје хуманости и добровољног даривања крви задржимо постојећи број добровољних давалаца крви, затим да укључимо што већи број младих и здравих људи у добровољно давалаштво, као и да повећамо удио женске популације у добровољном давалаштву крви. Такође, циљ Савеза је да се успостави прецизна база података свих наших чланова, разврстаних по крвним групама, како би били у могућности да реагујемо у брзим и хитним ситуацијама.

Наша активност обухвата и стимулацију оснивања друштава/удружења добровољних  давалаца крви по општинама и регионима гдје није довољно развијено добровољно давалаштво крви, као и оснивање актива друштава добровољних давалаца крви по предузећима и мјесним заједницама.

Активности Савеза у 2024. помогли

logoers

Мјешовити Холдинг „Електропривреда“ Републике Српске
акционарско друштво Требиње

Видео прилози на YouTube