uddkbl2012-1
БАЊАЛУКА - У Булевару Цара Душана у Бањалуци данас је откривено спомен-обиљежје посвећено бањалучким добровољним даваоцима крви, а поводом 10. годишњице рада градског Удружења добровољних давалаца крви.

Тим поводом уређена је и зелена површина око споменика и названа "Парк добровољних даваоца крви".

BanjalukaDDK 1-1Спомен-обиљежје открили су градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић и бивши градоначелник Драгољуб Давидовић.

Гаврановић је рекао да је Бањалука одувијек била град хуманих и племенитих људи, истичући да Удружење добровољних давалаца крви Града данас обиљежава 10 година постојања, али да добровољни даваоци крви деценијама дјелују и раде као велики хуманисти у организацији Црвеног крста.

Он је навео да племенитост и хуманост добровољних даваоца крви мора бити уважавана и подржавана, нагласивши да је град Бањалука ту подршку исказавао годинама подржавајући бројне пројекте.

"Подржавамо њихове захтјеве и права да се и законском регулативом  уреди питање статуса или нека права и бенифиције које ови људи дефинитивно морају да добију и да имају", рекао је Гаврановић.

BanjalukaDDK 2-1Предсједник Удружења добровољних давалаца крви Бањалука Ђуро Ожеговић рекао је да добровољни даваоци крви данашње откривање спомен-обиљежја доживљавају као највећи израз захвалности Града за оно што раде.

Ожеговић је рекао да Удружење тренутно броји 800 активних чланова, те да просјечно на годишњем нивоу Заводу за трансфузију крви Бањалука дарује 1.350 доза крви.

Директор Завод за трансфузијску медицину Републике Српске Гордана Гузијан рекла је да је Завод задовољан постигнутим резултатима у области давалаштва крви, нагласиши да се повећао број и акција добровољног давања крви на нивоу цијеле Српске, као и број добровољних давалаца.

Поводом десет година рада Удружења добровољних давалаца крви града Бањалука, градоначелнику Бањалуке уручена је плакета захвалности.

Откривању спомен-обиљежја присуствовао је велики број грађана, као и 15 бањалучких хероја хуманости који су крв дали више од стотину пута.

Преузето са портала " Независне новине"