Савез друштава добровољних давалаца крви Републике Српске

У Љубињу одржана традиционална акција даривања крви

Мала Госпојина се сматра великим празником и славом. Домаћини који не славе славу, одлазе са породицом свечано обучени на разноразне и многобројне саборе и вашаре, који је одржавају око цркава, односно у црквеним портама.
Oпширније...

УГЉЕВИK ДОМАЋИН ДОБРОВОЉНИМ ДАВАОЦИМА КРВИ: „ЗДРАВИ НАМ БИЛИ СОКОЛОВИ!“

У организацији Удружења добровољних давалаца крви „Соко 2020“ из Угљевика , које је најновији, једанаести члан Савеза Удружења ДДK РС, одржана је прва акција прикупљања крви. Акција је оржана 09.09. ове године, у прелијепом Угљевику, са посебним поносом и захвалношћу за указано повјерење од стране Савеза.
Опширније...

ЉУБИЊЕ: СВЕ ВИШЕ ЖЕНА И МЛАДИХ ДАВАЛАЦА КРВИ

Ове јесени реализована је још једна у низу успјешних акција ДДДК „Љубиње“. Акција је организована 21. септембра поводом обиљежавања крсне славе општине Љубиње и дана друштва – ДДДК „Љубиње“.
Опширније...

ЗАВРШЕНА ЈЕСЕЊА АКЦИЈА У ЛАКТАШИМА: Обезбјеђене 74 дозе крви

Лакташи су ове јесени били домаћин за 95 добровољних давалаца крви. Друштво добробољних давалаца крви „Лакташи“, након завршене акције Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске, шаљу 74 дозе течности која живот значи.
Опширније...

СВЕ СМО БРОЈНИЈИ: Актив Завода за физикалну медицу и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“ се придружио нашим хуманистима

Са поносом констатујемо да наш Савез од ове године броји неколико нових чланица. Између осталог, са нама су однедавно добровољни даваоци крви Актива добровољних давалаца крви Завода за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“, који припадају Удружењу добровољних давалаца крви „Града Бањалука“, и броје 130 чланова.
Опширније...

будите херој !

једна даривана доза = три спасена живота

Несебичност је овога пута прошла на испиту и показала колико је важно да будемо хумани и неустрашиви  у потреби да помогнемо другима.

Свјетски дан добровољних давалаца крви обиљежава се сваке године, како би се показао значај добровољног даривања крви. На тај начин истински захвалило свим храбрим људима који својом несебичном гестом раде најисправнију ствар на свијету. Овај посебан дан, који се обиљежава широм свијета, има за циљ указивање значаја о потреби за сигурном залихом крви, те буђење свијести што већег броја људи да постану редовни даваоци.  „Савез друштава добровољних давалаца крви Републике Српске“  сада већ традиционално, обиљежио 14. јуни вишедневним активностима широм Српске.

Централна манифестација, која је поред свечаног имала и радни карактер, одржана је 9. јуна, у Лакташима. Свечани дио  посвећен свим добровољним даваоцима крви обиљежен је додјелом захвалница и признања свим заслужним хуманитарцима, а радни дио су обиљежили деведесетосам добровољаца, од којих је њих осамдесет дало крв.


Miro Andjelic 2023
Видео прилог РТРС, почетак прилога од 1ч 28 мин.

Bozica
Видео прилог РТРС, почетак прилога од 20. мин.

Добровољни даваоци крви су изузетно важна друштвена популација у здравственом систему. Њихове донације дају могућност докторима да пруже потребну крв и крвне производе онима који су у невољи због повреда, хируршких захвата, медицинских третмана или хроничних болести. Добра вијест је да једна једина донација крви може спасити  три живота, јер се крв често раздваја на компоненте које могу бити корисне за различите пацијенте.

Ово је и важна прилика да се препозна храброст и хуманост свих оних који су спремни дати крв како би помогли другима. Само ако некоме пружимо руку у невољи, можемо очекивати да ће нам се вратити двоструко. Добровољно даривање крви не познаје границе - људи одређених година, полова, етничких скупина и религија могу постати даваоци и допринијети очувању живота других. Није ограничено никаквим стегама, друштвеним подјелама и једина заједничка особина свих ових људи јесте чисто срце и несебичан дух. Њихов несебични чин даје наду и пружа утјеху онима који се суочавају с тешким здравственим изазовима. На ове битне ставке указали су и чланови „Друштва из Требиња“ у другом дијелу манифестације посвећене 14. јуну. Они су положили цвијеће на споменике оснивачу трансфузиолошке службе у Требињу тадашњем великом пријатељу добровољних давалаца крви др Персиди Кочишевић, те упокојеним и погинулим добровољним даваоцима. Такође су организовали и симболичну акцију, у којој је од 56. даваоца крви прикупљена 51. крвна јединица.


dddk trebinje
Видео прилог РТРС, почетак прилога од 26. мин.

Добровољни даваоци крви играју главну улогу у  највећој борби. То је свакако борба за живот. Кроз низ детаљних прегледа, добровољни даваоци пролазе важан процес при утврђивању сигурности да је њихова крв погодна за даљу трансфузију. Све то да бисмо утврдили да је њихова крв стварно капљица која живот значи.

 Здравствени радници осигуравају да се поштују високи стандарди квалитете и сигурности како би се смањио ризик од преношења болести путем крви. Tакође је прилика за организације, болнице и заједнице да организују догађаје, кампање и волонтерске акције како би мотивисали људе да постану редовни даваоци крви. Све ове активности образовне природе као и погодности које ће добити ови хумани чувари живота могу инспирисати многе нове генерације о значају добровољног даривања крви. Знају ово врло добро и чланови „Друштва из Модриче“, гдје је одржан трећи дио савезне манифестације посвећене 14. јуну  и гдје је од 125. давалаца крви прикупљено 105. неопходних јединица сигурне крви.



Данас се можемо поносити милиионима људи широм свијета који су препознали важност даривања крви и постали редовни даваоци. Њихова хуманост и великодушност неизмјерно су цијењене, јер свака кап крви коју дарују представља наду за оне којима је то најпотребније.

Такође на „Свјетски дан добровољних давалаца крви“, одали смо признање свима који су се одазвали и настављају се одазивати овој важној позивници да заједно са Савезом развијају добровољно давалаштво крви у Републици Српској. Ту су прије свега Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, трансфузиолошке службе, Оружане снаге Босне и Херцеговине, градске  локалне самоуправе,  парохијски домови, домови здравља, медији и сви они појединци вољни да буду дио ове хуманитарне тврђаве живота.

Овај примјер би свакако требао да буде велика инспирација, снага и радост при спознаји да можемо помоћи једни другима на хуман и праведан начин. Све то зарад крајњег циља, који има важну и несебичну поруку за свакакога појединца у друштву.

Поносни смо на сваки гест појединаца и великог  броја људи што добровољно, без икакве накнаде и користи спашавају и учествују у реализацији овако важног пројекта. Пројекта живота, који има своју прведну и плодоносну поруку због које смо данас сви заједно људи. Будимо људи! Толико мало је потребно да спасимо све оне којима треба ова капљица живота да живе и дишу. Свим члановима честитамо 14. јун „Међународни дан добровољних даваоца крви“ и дугујемо огромну захваланост на њиховим напорима да нечији живот учине важним. Хвала вам што сте прави представници друштва у коме живите на понос и част свих нас! Сигурни смо да ће ваш труд, снага и доброта бити препознати и цијењени у друштву у коме живите.

 

Срећни смо што постојите!

Ваш Савез друштава добровољних давалаца крви Републике Српске

Активности Савеза у 2024. помогли

logoers

Мјешовити Холдинг „Електропривреда“ Републике Српске
акционарско друштво Требиње

Видео прилози на YouTube