Савез друштава добровољних давалаца крви Републике Српске

СТАЈИЋИ У ПРВОЈ ОВОГОДИШЊОЈ АКЦИЈИ ДАРИВАЊА КРВИ

У невесињској Служби за трансфузијску медицину данас је проведена прва овогодишња акција добровољног даривања крви. Драгоцјену течност дало је седам чланова породице Стајић.
Опширније

ГАТАЧКИ МАТУРАНТИ И ПРОФЕСОРИ У НЕВЕСИЊУ ДАРОВАЛИ ДРАГОЦЈЕНУ ТЕЧНОСТ

Матуранти и професори гатачког Средњошколског центра „Перо Слијепчевић“ данас су даровали крв у Служби за трансфузију у Невесињу.
Опширније

Запослени Завода „Др Мирослав Зотовић“ Бањалука даривали крв

Актив добровољних давалаца крви Завода за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“ Бањалука, јуче је организовао трећу акцију добровољног давања крви запослених ове установе.
Oпширније...

НОВОГОДИШЊА ЧЕСТИТКА – РИЈЕЧ ПРЕДСЈЕДНИКА САВЕЗА

Ако погледамо годину која је иза нас, и која је почела као безброј других година које су за нама, са лијепим жељама пуним оптимизма, примјетићемо да је изазов био већи него икад. Било је тешко одржати тај оптимизам на нивоу, било је тешко храбрити људе да могу и кад је све стало.
Опширније

Хуманиста из Бијељине: Даривао више од 100 литара крв

Празници у многима од нас пробуде хуманост, али међу нама има и оних који своје хумане мисије спроводе непрекидно деценијама. Велики хуманиста Жико Тодоровић из Бијељине је онима којима је најпотребније даровао више од 100 литара крви.
Опширније

ЛАКТАШАНИ ПОЛОЖИЛИ ИСПИТ ХУМАНОСТИ

Резултати последње овогодишње акције Друштва добровољних даваоца крви Лакташи, стижу као охрабрујуће вијести, бар кад је у питању хуманост. Лакташани су и овај пут положили испит хуманости, дарујући течност која живот значи, у последњој овогодишњој акцији даривања крви, која је одржана у два наврата, 25. и 28. децембра, 2020. године.
Опширније

будите херој !

једна даривана доза = три спасена живота

Бања Лука је домаћин и организатор овогодишњег обиљежавања Свјетског дана добровољних давалаца крви на нивоу Републике Српске.

Тим поводом су љекари и чланови Удружења добровољних давалаца крви Града Бање Луке дијелили летке и разговарали са грађанима како би им скренули пажњу на важност давања крви као течности која се не може произвести на умјетни начин.

Са грађанима су на Тргу Kрајине били и министар здравља и социјалне заштите, Ален Шеранић, градоначелник Бање Луке, Драшко Станивуковић, предсједник бањалучке Скупштине Младен Илић, директорица Дома здравља Бања Лука Невена Тодоровић, као и многи љекари, медицински радници и добровољни даваоци крви.

Министар Шеранић је свим добровољним даваоцима крви честитао овај дан, те поручио да је и сам редован давалац крви.

– Завод за трансфузију је учинио много у посљедње две, три године, те се у научном и стручном смислу поставио на једну вишу степеницу. Поред онога што прикупљање и дистрибуција крви сами по себи значе, имамо могућност да правимо и различите врсте приправака од крви који у терапијском и дијагностичком смислу много значе. Нажалост, пандемија је допринијела мањем броју доза крви него што је уобичајено, али на срећу то није утицало на пружање редовне здравствене заштите – поручио је министар.

Министар је додао да је пред свима нама задатак да повећамо број давалаца ове драгоцјене течности, која живот значи, те да и особе које су примиле вакцину, након неколико дана, могу бити даваоци крви, у зависности од примљене дозе.

Градоначелник Драшко Станивуковић поручио је да се радници Градске управе сваке године традиционално придружују акцији добровољног давања крви, а ове године акцији се одазвало 20 запослених из више организационих јединица Градске управе.

– За мене је, као младог човјека, инспирација упознати оне који су више од стотину пута дали крв, што у преводу значи преко стотину потенцијално спасених живота. Ово је начин хуманог рада и начин да покажемо солидарност једни према другима. Данас на Свјетски дан добровољних давалаца крви подижемо свијест о добровољном давању крви, како бисмо схватили стварну важност ове врсте активизма – поручио је градоначелник.

Током угодног дружења са десет добровољних давалаца крви, који су ову хуману течност донирали преко 100 пута, чланови Кабинета градоначелника су овим истинским херојима уручили симболичне поклоне.

Такође, предсједник Градске скупштине Младен Илић угостио је данас представнике Савеза добровољних давалаца крви Републике Српске, предсједнике удружења из цијеле Српске, прeдставнике Актива добровољних давалаца крви Градске организације Црвеног крста Бања Лука, те представнике Црвеног крста Звечан са Косова и Метохије.

– Хумани допринос добровољних давалаца друштву је немјерљив јер ови људи својим несебичним давањем стварају јаку мрежу хуманости стога свакако заслужују већу пажњу Града- поручио је Илић након састанка.

ИЗВОР : Портал Града Бања Лука

Активности Савеза у 2021. помогли

logoers

Мјешовити Холдинг „Електропривреда“ Републике Српске
акционарско друштво Требиње

Видео прилози на YouTube