Савез друштава добровољних давалаца крви Републике Српске

ЉУБИЊЦИ ДАРОВАЛИ КРВ У НЕВЕСИЊУ

Чланови Удружења добровољних давалаца крви „Љубиње“ из Љубиња јуче су даровали крв у Служби за трансфузију у Невесињу. У акцији, коју Љубињци већ традиционално организују поводом крсне славе невесињске Болнице, Св. Василија Острошког, прикупљено је 13 доза драгоцјене течности.
Опширније

Мајевчани даровали драгоцјену течност

У Лопарама је данас организована добровољна акција даривања крви у организацији Дома здраве ове мајевичке општине, Удружења Добровољних даваоца крви Лопара,
Опширније

Запослени Завода „Др Мирослав Зотовић“ Бањалука даривали крв

Актив добровољних давалаца крви Завода за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“ Бањалука, јуче је организовао трећу акцију добровољног давања крви запослених ове установе.
Oпширније...

Одржана традиционална акција даривања крви у Равном

У организацији Друштва добровољних давалаца крви „Љубиње“ и Трансфузијског центра СКБ Мостар, 13. фебруара 2020. године организована је још једна традиционална акција добровољног даривања крви.
Oпширније...

Хуманиста из Бијељине: Даривао више од 100 литара крв

Празници у многима од нас пробуде хуманост, али међу нама има и оних који своје хумане мисије спроводе непрекидно деценијама. Велики хуманиста Жико Тодоровић из Бијељине је онима којима је најпотребније даровао више од 100 литара крви.
Опширније

будите херој !

једна даривана доза = три спасена живота

Поводом Међународног дана добровољног давалаштва крви, који се широм свијета обиљежава 14. јуна, у кабинету градоначелника Требиња данас је организован пријем за чланове Друштва добровољних давалаца крви из Требиња.

Градоначелник Мирко Ћурић рекао је овим поводом да је поносан што Требиње његује традицију добровољног давалаштва већ дуги низ година.

Ћурић је истакао и задовољство што током коронавируса није било проблема везано за расположиве залихе ове драгоцјене течности.

“Претходних неколико мјесеци имали смо веома тешку ситуацију, али то није спријечило добровољне даваоце да учествују у акцијама. Први смо у БиХ када је добровољно давалаштво у питању, што је на понос свих нас. Захваљујем се свим суграђанима који на овај начин показују осјећај за потребе других и што овим хуманим гестом помажу да се спасу бројни животи“, рекао је Ћурић.

Пријему је присуствовао и начелник требињске Службе за трансфузијску медицину др Драган Шаренац који је истакао да у нашем граду постоји добар одзив када је у питању добровољно давалаштво те да у вријеме коронавируса нема проблема када су у питању залихе.

„Ми дуги низ година сву крв прикупљамо искључиво правим добровољним давањем и увијек имамо довољно крви да можемо адекватно да реагујемо на захтјев за трансфузијама крви, тако да могу да кажем да тај основни постулат који тражи Свјетска здравствена органитзација од свих нас, да крви има довољно за лијечење свих пацијената и да та крв буде прикупљена правим добровољним даривањем, у нашој средини она је апсолутно испоштована,“ рекао је Шаренац.

Након састанка, представници Добровољних давалаца крви из Требиња, са удружењима давалаца из Црне Горе и бројним пријатељима, положили су цвијеће на споменик добровољним даваоцима крви испред Болнице Требиње.

Цвијеће је на споменик положила замјеница градоначелника Слађана Скочајић, као и начелник Одјељења за друштвене дјелатности Зоран Милошевић, др Дроброслав Ћук и чланови ДДК Требиње.

Овогодишњи Дан добровољног давалаштва крви обиљежава се тематски, под називом „Безбједна крв спашава бројне животе.

Извор: ХП

Активности Савеза у 2020. помогли

logoers

Мјешовити Холдинг „Електропривреда“ Републике Српске
акционарско друштво Требиње

Видео прилози на YouTube