Савез друштава добровољних давалаца крви Републике Српске

СТАЈИЋИ У ПРВОЈ ОВОГОДИШЊОЈ АКЦИЈИ ДАРИВАЊА КРВИ

У невесињској Служби за трансфузијску медицину данас је проведена прва овогодишња акција добровољног даривања крви. Драгоцјену течност дало је седам чланова породице Стајић.
Опширније

ГАТАЧКИ МАТУРАНТИ И ПРОФЕСОРИ У НЕВЕСИЊУ ДАРОВАЛИ ДРАГОЦЈЕНУ ТЕЧНОСТ

Матуранти и професори гатачког Средњошколског центра „Перо Слијепчевић“ данас су даровали крв у Служби за трансфузију у Невесињу.
Опширније

Запослени Завода „Др Мирослав Зотовић“ Бањалука даривали крв

Актив добровољних давалаца крви Завода за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“ Бањалука, јуче је организовао трећу акцију добровољног давања крви запослених ове установе.
Oпширније...

НОВОГОДИШЊА ЧЕСТИТКА – РИЈЕЧ ПРЕДСЈЕДНИКА САВЕЗА

Ако погледамо годину која је иза нас, и која је почела као безброј других година које су за нама, са лијепим жељама пуним оптимизма, примјетићемо да је изазов био већи него икад. Било је тешко одржати тај оптимизам на нивоу, било је тешко храбрити људе да могу и кад је све стало.
Опширније

Хуманиста из Бијељине: Даривао више од 100 литара крв

Празници у многима од нас пробуде хуманост, али међу нама има и оних који своје хумане мисије спроводе непрекидно деценијама. Велики хуманиста Жико Тодоровић из Бијељине је онима којима је најпотребније даровао више од 100 литара крви.
Опширније

ЛАКТАШАНИ ПОЛОЖИЛИ ИСПИТ ХУМАНОСТИ

Резултати последње овогодишње акције Друштва добровољних даваоца крви Лакташи, стижу као охрабрујуће вијести, бар кад је у питању хуманост. Лакташани су и овај пут положили испит хуманости, дарујући течност која живот значи, у последњој овогодишњој акцији даривања крви, која је одржана у два наврата, 25. и 28. децембра, 2020. године.
Опширније

будите херој !

једна даривана доза = три спасена живота

Поводом Међународног дана добровољног давалаштва крви, који се широм свијета обиљежава 14. јуна, у кабинету градоначелника Требиња данас је организован пријем за чланове Друштва добровољних давалаца крви из Требиња.

Градоначелник Мирко Ћурић рекао је овим поводом да је поносан што Требиње његује традицију добровољног давалаштва већ дуги низ година.

Ћурић је истакао и задовољство што током коронавируса није било проблема везано за расположиве залихе ове драгоцјене течности.

“Претходних неколико мјесеци имали смо веома тешку ситуацију, али то није спријечило добровољне даваоце да учествују у акцијама. Први смо у БиХ када је добровољно давалаштво у питању, што је на понос свих нас. Захваљујем се свим суграђанима који на овај начин показују осјећај за потребе других и што овим хуманим гестом помажу да се спасу бројни животи“, рекао је Ћурић.

Пријему је присуствовао и начелник требињске Службе за трансфузијску медицину др Драган Шаренац који је истакао да у нашем граду постоји добар одзив када је у питању добровољно давалаштво те да у вријеме коронавируса нема проблема када су у питању залихе.

„Ми дуги низ година сву крв прикупљамо искључиво правим добровољним давањем и увијек имамо довољно крви да можемо адекватно да реагујемо на захтјев за трансфузијама крви, тако да могу да кажем да тај основни постулат који тражи Свјетска здравствена органитзација од свих нас, да крви има довољно за лијечење свих пацијената и да та крв буде прикупљена правим добровољним даривањем, у нашој средини она је апсолутно испоштована,“ рекао је Шаренац.

Након састанка, представници Добровољних давалаца крви из Требиња, са удружењима давалаца из Црне Горе и бројним пријатељима, положили су цвијеће на споменик добровољним даваоцима крви испред Болнице Требиње.

Цвијеће је на споменик положила замјеница градоначелника Слађана Скочајић, као и начелник Одјељења за друштвене дјелатности Зоран Милошевић, др Дроброслав Ћук и чланови ДДК Требиње.

Овогодишњи Дан добровољног давалаштва крви обиљежава се тематски, под називом „Безбједна крв спашава бројне животе.

Извор: ХП

Активности Савеза у 2021. помогли

logoers

Мјешовити Холдинг „Електропривреда“ Републике Српске
акционарско друштво Требиње

Видео прилози на YouTube