uo aprilУправни одбор Фонда здравственог осигурања Републике Српске, на сједници одржаној 21. априла 2010. године, усвојио је неколико измјена у вези са личним учешћем осигураних лица у трошковима здравствене заштите. Личног учешћа у трошковима здравствене заштите, поред већ постојећих категорија осигураних лица, биће ослобођени и пензионери који примају најнижу пензију, као и добровољни даваоци крви који су крв даровали 10 и више пута. Већина пензионера и сада има право на ослобађање од партиципације по основу година живота (преко 65 година). Усвојеном измјеном желе се заштити пензионери млађи од 65 година и то они с најнижом пензијом.
Добровољни даваоци крви су и до сада били ослобођени плаћања партиципације, међутим то право им је било условљено тиме да од посљедњег даривања крви није протекао период дужи од годину дана. Због тог услова у пракси се дешавало да вишеструки добровољни даваоци крви, који због болести више не смију да дарују крв, плаћају партиципацију код коришћења здравствене заштите уколико немају неки други основ за ослобађање од ове обавезе. Усвојеном измјеном сви добровољни даваоци крви, који су крв даровали најмање 10 пута, трајно се ослобађају партиципације и то без икаквог условљавања у вези са посљедњим датумом даривања крви. Код добровољних давалаца, који су крв даровали мање од 10 пута, и даље остаје на снази одредба да су ослобођени плаћања партиципације 12 мјесеци након посљедњег даривања крви.
Усвајањем ових измјена, чија ће примјена почети осам дана након објављивања у «Службеном гласнику Републике Српске»,  више од половине осигураних лица има неки основ за ослобађање од париципације и Фонд здравственог осигурања финансира трошкове њихове здравствене заштите у сто одстотном износу.
На данашњој сједници Управни одбор је усвојио и измјену у вези с висином партиципације коју су до сада плаћала осигурана лица којима је рађена операција на срцу. Висина партиципације код ових хируршких интервенција смањена је за 50 одсто, односно умјесто досадашњих 10 одсто од цијене операције, осигурана лица која немају ни један основ за ослобађање од партиципације, плаћаће 5 одсто трошкова операције.
Усвојене измјене су иницирала удружења грађана, прије свих општинска удружења пензионера, са којима је Фонд здравственог осигурања током прошле године одржао бројне састанке. Састанци с удружењима грађана организовани су  с циљем да се унаприједи доступност права из обавезног здравственог осигурања и то у оним сегментима на које су грађани имали највише примједби.