karl landstajnerСвјетски дан давалаца крви је дан у години посвећен добровољном давању крви. Обиљежава се 14. јуна на дан када је рођен аустријски биолог и физиолог Карл Ландштајнер (1868-1943) који је заслужан за откриће АБО крвно-групног система код човјека, за шта је 1930. године добио Нобелову награду.
Свјетски дан давалаца крви је почео да се обиљежава 2004. године у Јоханезбургу. Дана 23. маја 2005. године скупштина Свјетске здравствене организације усвојила је резолуцију којом се сагласила да се овај дан обиљежава сваке године и препоручила земљама чланицама да он постане саставни дио националних програма за повећање броја добровољних давалаца крви.
Широм свијета 14. јуна организују се различите манифестације са циљем да се подигне свијест о виталној улози трансфузије крви у спашавању живота и унапређењу здравља људи, као и да се апелује на људе да редовно дају крв како би се спријечиле насташице у болницама и клиникама, а посебно у земљама у развоју гдје су количине прикупљене крви веома ограничене.
Овогодишњи слоган Свјетског дана давалаца крви гласи:“ Сигурна крв за све“