Савез друштава добровољних давалаца крви Републике Српске

ЉУБИЊЦИ ДАРОВАЛИ КРВ У НЕВЕСИЊУ

Чланови Удружења добровољних давалаца крви „Љубиње“ из Љубиња јуче су даровали крв у Служби за трансфузију у Невесињу. У акцији, коју Љубињци већ традиционално организују поводом крсне славе невесињске Болнице, Св. Василија Острошког, прикупљено је 13 доза драгоцјене течности.
Опширније

Мајевчани даровали драгоцјену течност

У Лопарама је данас организована добровољна акција даривања крви у организацији Дома здраве ове мајевичке општине, Удружења Добровољних даваоца крви Лопара,
Опширније

Запослени Завода „Др Мирослав Зотовић“ Бањалука даривали крв

Актив добровољних давалаца крви Завода за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“ Бањалука, јуче је организовао трећу акцију добровољног давања крви запослених ове установе.
Oпширније...

Одржана традиционална акција даривања крви у Равном

У организацији Друштва добровољних давалаца крви „Љубиње“ и Трансфузијског центра СКБ Мостар, 13. фебруара 2020. године организована је још једна традиционална акција добровољног даривања крви.
Oпширније...

Хуманиста из Бијељине: Даривао више од 100 литара крв

Празници у многима од нас пробуде хуманост, али међу нама има и оних који своје хумане мисије спроводе непрекидно деценијама. Велики хуманиста Жико Тодоровић из Бијељине је онима којима је најпотребније даровао више од 100 литара крви.
Опширније

будите херој !

једна даривана доза = три спасена живота

У Лакташима је у петак 14. јуна 2019. године поводом обиљежавања Свјетског дана давалаца крви, одржана савезна акција даривања крви у сарадњи са Заводом за трансфузијску медицину Републике Српске. Акцији која је одржана у ЈЗУ Дом здравља „Др Младен Стојановић“ Лакташи одазвало се 86 особа, а након обављеног љекарског прегледа крв је даровало 57 добровољних давалаца крви. Акција је прошла у изузетно топлом и пријатељском расположењу захваљујући активним члановима и волонтерима Савеза.

Иначе овогодишњи слоган Свјетског дана давалаца крви је „Сигурна крв за све“, и циљ ове кампање је подстаћи што већи број људи да постану добровољни даваоци крви, да редовно дарују крв на организованим акцијама даривања крви, које су важне ради изградње чврстих темеља одрживих и довољних националних залиха крви. До 2020. године циљ је Свјетске здравствене организације постићи у свим земљама прикупљање крви само од добровољних, неплаћених давалаца крви.
Свим добровољним даваоцима крви уручене су захвалнице и ситни поклони.

Такође овом приликом у име начелника Општине Лакташи на свечаном пријему који је уприличен у просторијама Општине, присутним представницима чланица Савеза обратили су се Санела Ратковић, шеф Одсјека за друштвене дјелатности и Дарко Јерковић. „Ово је прилика да вам се захвалимо и честитамо овај лијепи празник. Ово што ви чините сви добровољни даваоци крви веома је похвално, јер сваки пут када дарујете крв, знате да сте тиме некоме помогли и спасили нечији живот. Увјерени смо како ће сарадња са Савезом и Друштвом из Лакташа бити и даље веома добра, тим више што нам је на првом мјесту добробит свих наших грађана. Обављајући своју дјелатност представљате дио цивилног друштва који је неопходан и пријеко потребан, па ћемо ми као Општина и даље настојати пружати вам потребну подршку, услове за рад и реализацију ваших активности“- рекла је Санела.Помоћник министра здравља и социјалне заштите РС, Прим. др Љиљана Иванчић и шеф службе за прикупљање крви Завода за трансфузијску медицину РС Прим. др Веселка Ћејић, подржале су акцију даривања крви испред својих институција као и свечану манифестацију организовану истог дана, обраћајући се свим присутним, упућујући им искрене жеље и честитке. Захваљујући трансфузији крви и крвних састојака сваке године спашавају се милиони живота сваке године. На овај начин пацијентима се живот продужава или се обезбјеђује дужи и квалитетнији живот. Давалаштво крви помаже комплексне медицинске и хируршке процедуре. Трансфузија крви има кључну улогу у спашавању живота мајки и беба, али и у несрећама које је проузроковала природа или људски фактор, поручиле су докторице.

Користимо прилику да се захвалимо Министарству здравља и социјалне заштите РС, Заводу за трансфузијску медицину РС, Општини Лакташи, ЈЗУ Дому здравља „Др Младен Стојановић“ Лакташи, Оружаним снагама БиХ Бригади ваздушних снага и противваздушне одбране, Агенцији за вањско оглашавање Нова опрема д.о.о. Бањалука, брзим поштама ЕуроЕкспрес Бањалука, винарији Анђелић Требиње, као и медијским кућама „Студиу 078“ Лакташи и РТРС приликом организације ове свечане манифестације.

Још једном свим даваоцима крви упућујемо искрене честитке поводом 14. јуна Свјетског дана давалаца крви и захваљујемо се на дарованој крви, чиме сте помогли у лијечењу и спашавању људских живота у Републици Српској и шире.
andjelic 14 jun rtrs
   РТРС - јутарњи програм. Прилог посвећен 14. јуну. Почетак прилога у 2ч:29мин. снимка

sarenac 14 jun rtrs
  РТРС- Српска данас, Прилог посвећен 14. јуну. Почетак прилога у 35 минути снимка.

 

Активности Савеза у 2020. помогли

logoers

Мјешовити Холдинг „Електропривреда“ Републике Српске
акционарско друштво Требиње

Видео прилози на YouTube