Поводом Свјетског дана добровољних давалаца крви данас је градоначелник Требиња Мирко Ћурић примио чланове требињског Удружења добровољних давалца крви и удружења побратима из Србије и Црне Горе.
Мирко Ћурић је истакао да је поносан што је на челу града у коме је на високом нивоу развијено добровољно давалаштво крви.
„Град Требиње предњачи када је добровољно давалаштво крви и што наши добровољни даваоци крви и удружење имају одличне односе са осталим градовима и удружењима у региону. Град Требиње ће и и даље подржавати добровољно давалаштво и трудићемо се да у наредном периоду имају још већу подршку“, навео је Ћурић.

Бранислав Шпуран, предсједник Удружења доброволњих давалаца крви Требиње је рекао да ће се и даље трудити да увијек буде довољно залиха најдрагоцјеније течности. Он је додао да сваком акцијом добију по неколико нових чланова и хуманиста.
„Наш је главни циљ да свака акција произведе пет-шест нових давалаца крви, ево и данас је било неколико нових чланова. Тако да се за будућнст добровољног давалаштва крви у Требињу не треба бринути“, истакао је Шпуран.
Он је навео да ће добровољни даваоци крви данас учествовавти и у хуманитарној акцији прикупљања помоћи коју ће уручити Удружењу родитеља дјеце са посебним потребама „Сунце нам је заједничко“.
Вукота Јашовић, предсједник Удружења добровољних давалаца крви Подгорице је истакао да са Требињем, градом побратимом, имају одличну сарадњу.
„У Чању смо имали успјешну акцију када је прикупљено 156 доза крви гдје су учествовали и побратими из Требиња, Чачка и осталих градова Србије и РС.Грађани Подгорице не дозвољавају да ни један живот буде угрожен. Није се десило да је неко изгубио живот због недостатка крви. Ми смо потписници повеље за Заводом за трансфузију Србије и ВМА тако да свим нашим пацијентима из Црне Горе који се нађу на територији Србије или РС у сваком тренутку, само након једног телефонског позива, уколико затреба, можемо да обезбиједимо неопходну крв“, рекао је Јашовић.
Драган Шаренац, начелник Службе за трансфузијску медицину Требиње је истакао да су, из године у годину, потребе за крвљу као јединственим лијеком су све веће.
„Истовремено, на нашу срећу, имамо све више добровољних давалаца, а та база добровољног давалаштва крви је све већа и у граду али и регији“, додао је Шаренац.
Он је подсјетио да је претходна година била рекордна по свим параметрима, прикупљено је 2339 јединица крви и достихгнут ниво од пет одсто давања на 100 становника, а тај проценат у регији је четири одсто.
„То су изузетно високи проценти и захваљујући њима наша служба је могла у свим ситуацијама адекватно да реагује на захтјеве за трансфузију. Посебно радује то што се свака прикупљена доза крви добије правим добровољним давалаштвом крви“, рекао је Шаренац.
У данашњој традиционалној акцији добровољног даривања крви у којој су, осим чланова требињског удружења, учествовали и добровољни даваоци из других херцеговачких општина те Србије и Црне Горе, прикупљене су 44 јединице најдрагоцјеније течности.
Ово је 22. акција добровољног давалаштва крви у Служби за трансфузијску медицину у овој години, а до сада је прикупљено укупно 850 доза.
Извор: Радио Требиње