Савез друштава добровољних давалаца крви Републике Српске

СТАЈИЋИ У ПРВОЈ ОВОГОДИШЊОЈ АКЦИЈИ ДАРИВАЊА КРВИ

У невесињској Служби за трансфузијску медицину данас је проведена прва овогодишња акција добровољног даривања крви. Драгоцјену течност дало је седам чланова породице Стајић.
Опширније

ГАТАЧКИ МАТУРАНТИ И ПРОФЕСОРИ У НЕВЕСИЊУ ДАРОВАЛИ ДРАГОЦЈЕНУ ТЕЧНОСТ

Матуранти и професори гатачког Средњошколског центра „Перо Слијепчевић“ данас су даровали крв у Служби за трансфузију у Невесињу.
Опширније

Запослени Завода „Др Мирослав Зотовић“ Бањалука даривали крв

Актив добровољних давалаца крви Завода за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“ Бањалука, јуче је организовао трећу акцију добровољног давања крви запослених ове установе.
Oпширније...

НОВОГОДИШЊА ЧЕСТИТКА – РИЈЕЧ ПРЕДСЈЕДНИКА САВЕЗА

Ако погледамо годину која је иза нас, и која је почела као безброј других година које су за нама, са лијепим жељама пуним оптимизма, примјетићемо да је изазов био већи него икад. Било је тешко одржати тај оптимизам на нивоу, било је тешко храбрити људе да могу и кад је све стало.
Опширније

Хуманиста из Бијељине: Даривао више од 100 литара крв

Празници у многима од нас пробуде хуманост, али међу нама има и оних који своје хумане мисије спроводе непрекидно деценијама. Велики хуманиста Жико Тодоровић из Бијељине је онима којима је најпотребније даровао више од 100 литара крви.
Опширније

ЛАКТАШАНИ ПОЛОЖИЛИ ИСПИТ ХУМАНОСТИ

Резултати последње овогодишње акције Друштва добровољних даваоца крви Лакташи, стижу као охрабрујуће вијести, бар кад је у питању хуманост. Лакташани су и овај пут положили испит хуманости, дарујући течност која живот значи, у последњој овогодишњој акцији даривања крви, која је одржана у два наврата, 25. и 28. децембра, 2020. године.
Опширније

будите херој !

једна даривана доза = три спасена живота

Поводом Свјетског дана добровољних давалаца крви данас је градоначелник Требиња Мирко Ћурић примио чланове требињског Удружења добровољних давалца крви и удружења побратима из Србије и Црне Горе.
Мирко Ћурић је истакао да је поносан што је на челу града у коме је на високом нивоу развијено добровољно давалаштво крви.
„Град Требиње предњачи када је добровољно давалаштво крви и што наши добровољни даваоци крви и удружење имају одличне односе са осталим градовима и удружењима у региону. Град Требиње ће и и даље подржавати добровољно давалаштво и трудићемо се да у наредном периоду имају још већу подршку“, навео је Ћурић.

Бранислав Шпуран, предсједник Удружења доброволњих давалаца крви Требиње је рекао да ће се и даље трудити да увијек буде довољно залиха најдрагоцјеније течности. Он је додао да сваком акцијом добију по неколико нових чланова и хуманиста.
„Наш је главни циљ да свака акција произведе пет-шест нових давалаца крви, ево и данас је било неколико нових чланова. Тако да се за будућнст добровољног давалаштва крви у Требињу не треба бринути“, истакао је Шпуран.
Он је навео да ће добровољни даваоци крви данас учествовавти и у хуманитарној акцији прикупљања помоћи коју ће уручити Удружењу родитеља дјеце са посебним потребама „Сунце нам је заједничко“.
Вукота Јашовић, предсједник Удружења добровољних давалаца крви Подгорице је истакао да са Требињем, градом побратимом, имају одличну сарадњу.
„У Чању смо имали успјешну акцију када је прикупљено 156 доза крви гдје су учествовали и побратими из Требиња, Чачка и осталих градова Србије и РС.Грађани Подгорице не дозвољавају да ни један живот буде угрожен. Није се десило да је неко изгубио живот због недостатка крви. Ми смо потписници повеље за Заводом за трансфузију Србије и ВМА тако да свим нашим пацијентима из Црне Горе који се нађу на територији Србије или РС у сваком тренутку, само након једног телефонског позива, уколико затреба, можемо да обезбиједимо неопходну крв“, рекао је Јашовић.
Драган Шаренац, начелник Службе за трансфузијску медицину Требиње је истакао да су, из године у годину, потребе за крвљу као јединственим лијеком су све веће.
„Истовремено, на нашу срећу, имамо све више добровољних давалаца, а та база добровољног давалаштва крви је све већа и у граду али и регији“, додао је Шаренац.
Он је подсјетио да је претходна година била рекордна по свим параметрима, прикупљено је 2339 јединица крви и достихгнут ниво од пет одсто давања на 100 становника, а тај проценат у регији је четири одсто.
„То су изузетно високи проценти и захваљујући њима наша служба је могла у свим ситуацијама адекватно да реагује на захтјеве за трансфузију. Посебно радује то што се свака прикупљена доза крви добије правим добровољним давалаштвом крви“, рекао је Шаренац.
У данашњој традиционалној акцији добровољног даривања крви у којој су, осим чланова требињског удружења, учествовали и добровољни даваоци из других херцеговачких општина те Србије и Црне Горе, прикупљене су 44 јединице најдрагоцјеније течности.
Ово је 22. акција добровољног давалаштва крви у Служби за трансфузијску медицину у овој години, а до сада је прикупљено укупно 850 доза.
Извор: Радио Требиње

Активности Савеза у 2021. помогли

logoers

Мјешовити Холдинг „Електропривреда“ Републике Српске
акционарско друштво Требиње

Видео прилози на YouTube