Савез друштава добровољних давалаца крви Републике Српске

ЉУБИЊЦИ ДАРОВАЛИ КРВ У НЕВЕСИЊУ

Чланови Удружења добровољних давалаца крви „Љубиње“ из Љубиња јуче су даровали крв у Служби за трансфузију у Невесињу. У акцији, коју Љубињци већ традиционално организују поводом крсне славе невесињске Болнице, Св. Василија Острошког, прикупљено је 13 доза драгоцјене течности.
Опширније

Мајевчани даровали драгоцјену течност

У Лопарама је данас организована добровољна акција даривања крви у организацији Дома здраве ове мајевичке општине, Удружења Добровољних даваоца крви Лопара,
Опширније

Запослени Завода „Др Мирослав Зотовић“ Бањалука даривали крв

Актив добровољних давалаца крви Завода за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“ Бањалука, јуче је организовао трећу акцију добровољног давања крви запослених ове установе.
Oпширније...

Одржана традиционална акција даривања крви у Равном

У организацији Друштва добровољних давалаца крви „Љубиње“ и Трансфузијског центра СКБ Мостар, 13. фебруара 2020. године организована је још једна традиционална акција добровољног даривања крви.
Oпширније...

Хуманиста из Бијељине: Даривао више од 100 литара крв

Празници у многима од нас пробуде хуманост, али међу нама има и оних који своје хумане мисије спроводе непрекидно деценијама. Велики хуманиста Жико Тодоровић из Бијељине је онима којима је најпотребније даровао више од 100 литара крви.
Опширније

будите херој !

једна даривана доза = три спасена живота

Поводом Свјетског дана добровољних давалаца крви данас је градоначелник Требиња Мирко Ћурић примио чланове требињског Удружења добровољних давалца крви и удружења побратима из Србије и Црне Горе.
Мирко Ћурић је истакао да је поносан што је на челу града у коме је на високом нивоу развијено добровољно давалаштво крви.
„Град Требиње предњачи када је добровољно давалаштво крви и што наши добровољни даваоци крви и удружење имају одличне односе са осталим градовима и удружењима у региону. Град Требиње ће и и даље подржавати добровољно давалаштво и трудићемо се да у наредном периоду имају још већу подршку“, навео је Ћурић.

Бранислав Шпуран, предсједник Удружења доброволњих давалаца крви Требиње је рекао да ће се и даље трудити да увијек буде довољно залиха најдрагоцјеније течности. Он је додао да сваком акцијом добију по неколико нових чланова и хуманиста.
„Наш је главни циљ да свака акција произведе пет-шест нових давалаца крви, ево и данас је било неколико нових чланова. Тако да се за будућнст добровољног давалаштва крви у Требињу не треба бринути“, истакао је Шпуран.
Он је навео да ће добровољни даваоци крви данас учествовавти и у хуманитарној акцији прикупљања помоћи коју ће уручити Удружењу родитеља дјеце са посебним потребама „Сунце нам је заједничко“.
Вукота Јашовић, предсједник Удружења добровољних давалаца крви Подгорице је истакао да са Требињем, градом побратимом, имају одличну сарадњу.
„У Чању смо имали успјешну акцију када је прикупљено 156 доза крви гдје су учествовали и побратими из Требиња, Чачка и осталих градова Србије и РС.Грађани Подгорице не дозвољавају да ни један живот буде угрожен. Није се десило да је неко изгубио живот због недостатка крви. Ми смо потписници повеље за Заводом за трансфузију Србије и ВМА тако да свим нашим пацијентима из Црне Горе који се нађу на територији Србије или РС у сваком тренутку, само након једног телефонског позива, уколико затреба, можемо да обезбиједимо неопходну крв“, рекао је Јашовић.
Драган Шаренац, начелник Службе за трансфузијску медицину Требиње је истакао да су, из године у годину, потребе за крвљу као јединственим лијеком су све веће.
„Истовремено, на нашу срећу, имамо све више добровољних давалаца, а та база добровољног давалаштва крви је све већа и у граду али и регији“, додао је Шаренац.
Он је подсјетио да је претходна година била рекордна по свим параметрима, прикупљено је 2339 јединица крви и достихгнут ниво од пет одсто давања на 100 становника, а тај проценат у регији је четири одсто.
„То су изузетно високи проценти и захваљујући њима наша служба је могла у свим ситуацијама адекватно да реагује на захтјеве за трансфузију. Посебно радује то што се свака прикупљена доза крви добије правим добровољним давалаштвом крви“, рекао је Шаренац.
У данашњој традиционалној акцији добровољног даривања крви у којој су, осим чланова требињског удружења, учествовали и добровољни даваоци из других херцеговачких општина те Србије и Црне Горе, прикупљене су 44 јединице најдрагоцјеније течности.
Ово је 22. акција добровољног давалаштва крви у Служби за трансфузијску медицину у овој години, а до сада је прикупљено укупно 850 доза.
Извор: Радио Требиње

Активности Савеза у 2020. помогли

logoers

Мјешовити Холдинг „Електропривреда“ Републике Српске
акционарско друштво Требиње

Видео прилози на YouTube