Савез друштава добровољних давалаца крви Републике Српске

Одржана прва акција добровољног даривања крви у Заводу за физикалну медицину и рехабилитацију „др Мирослав Зотовић“ Бањалукa

Изузетно нам је задовољство да истакнемо одличну реализацију акције добровољног даривања крви у организацији недавно основаног Актива добровољних давалаца крви Завода „Др Мирослав Зотовић“ из Бањалуке.
Опширније

ХО СРЦЕМ ЗА МОДРИЧУ УЧЕСТВОВАЛА НА АКЦИЈИ ДАРИВАЊА КРВИ

Чланови ХО “Срцем за Модричу” учествују на скоро свим акцијама добровољног даривања крви која се организују на подручју наше општине. Стога организатори нас не обавјештавају или позивају појединачно већ то достављају на нашу организацију јер знају да ће се увијек неко одазвати од нашег чланства.
Опширније

Одржана акција добровољног даривања крви у склопу обиљежавања Дана општине Лакташи

Поводом обиљежавања Дана општине Лакташи, у уторак 23. априла 2019. године, Друштво из Лакташа реализовало је 1. овогодишњу акцију даривања крви у ЈЗУ „Др Младен Стојановић“ Лакташи, у сарадњи са Заводом за трансфузијску медицину Републике Српске.
Oпширније...

За будућност добровољног давалаштва крви у Требињу не треба бринути

Поводом Свјетског дана добровољних давалаца крви данас је градоначелник Требиња Мирко Ћурић примио чланове требињског Удружења добровољних давалца крви и удружења побратима из Србије и Црне Горе.
Oпширније...

ОБИЉЕЖЕН 14. ЈУНИ СВЈЕТСКИ ДАН ДАВАЛАЦА КРВИ

У Лакташима је у петак 14. јуна 2019. године поводом обиљежавања Свјетског дана давалаца крви, одржана савезна акција даривања крви у сарадњи са Заводом за трансфузијску медицину Републике Српске.У Лакташима је у петак 14. јуна 2019. године поводом обиљежавања Свјетског дана давалаца крви, одржана савезна акција даривања крви у сарадњи са Заводом за трансфузијску медицину Републике Српске.
Опширније

ОДРЖАНА РЕДОВНА АКЦИЈА ДАРИВАЊА КРВИ У ЛАКТАШИМА

Лакташи – У ЈЗУ Дом здравља „Др Младен Стојановић“ Лакташи у петак 27. септембра 2019. године, одржана је трећа годишња акција даривања крви.
Опширније
joomla image gallery

будите херој !

једна даривана доза = три спасена живота

Поводом Свјетског дана добровољних давалаца крви данас је градоначелник Требиња Мирко Ћурић примио чланове требињског Удружења добровољних давалца крви и удружења побратима из Србије и Црне Горе.
Мирко Ћурић је истакао да је поносан што је на челу града у коме је на високом нивоу развијено добровољно давалаштво крви.
„Град Требиње предњачи када је добровољно давалаштво крви и што наши добровољни даваоци крви и удружење имају одличне односе са осталим градовима и удружењима у региону. Град Требиње ће и и даље подржавати добровољно давалаштво и трудићемо се да у наредном периоду имају још већу подршку“, навео је Ћурић.

Бранислав Шпуран, предсједник Удружења доброволњих давалаца крви Требиње је рекао да ће се и даље трудити да увијек буде довољно залиха најдрагоцјеније течности. Он је додао да сваком акцијом добију по неколико нових чланова и хуманиста.
„Наш је главни циљ да свака акција произведе пет-шест нових давалаца крви, ево и данас је било неколико нових чланова. Тако да се за будућнст добровољног давалаштва крви у Требињу не треба бринути“, истакао је Шпуран.
Он је навео да ће добровољни даваоци крви данас учествовавти и у хуманитарној акцији прикупљања помоћи коју ће уручити Удружењу родитеља дјеце са посебним потребама „Сунце нам је заједничко“.
Вукота Јашовић, предсједник Удружења добровољних давалаца крви Подгорице је истакао да са Требињем, градом побратимом, имају одличну сарадњу.
„У Чању смо имали успјешну акцију када је прикупљено 156 доза крви гдје су учествовали и побратими из Требиња, Чачка и осталих градова Србије и РС.Грађани Подгорице не дозвољавају да ни један живот буде угрожен. Није се десило да је неко изгубио живот због недостатка крви. Ми смо потписници повеље за Заводом за трансфузију Србије и ВМА тако да свим нашим пацијентима из Црне Горе који се нађу на територији Србије или РС у сваком тренутку, само након једног телефонског позива, уколико затреба, можемо да обезбиједимо неопходну крв“, рекао је Јашовић.
Драган Шаренац, начелник Службе за трансфузијску медицину Требиње је истакао да су, из године у годину, потребе за крвљу као јединственим лијеком су све веће.
„Истовремено, на нашу срећу, имамо све више добровољних давалаца, а та база добровољног давалаштва крви је све већа и у граду али и регији“, додао је Шаренац.
Он је подсјетио да је претходна година била рекордна по свим параметрима, прикупљено је 2339 јединица крви и достихгнут ниво од пет одсто давања на 100 становника, а тај проценат у регији је четири одсто.
„То су изузетно високи проценти и захваљујући њима наша служба је могла у свим ситуацијама адекватно да реагује на захтјеве за трансфузију. Посебно радује то што се свака прикупљена доза крви добије правим добровољним давалаштвом крви“, рекао је Шаренац.
У данашњој традиционалној акцији добровољног даривања крви у којој су, осим чланова требињског удружења, учествовали и добровољни даваоци из других херцеговачких општина те Србије и Црне Горе, прикупљене су 44 јединице најдрагоцјеније течности.
Ово је 22. акција добровољног давалаштва крви у Служби за трансфузијску медицину у овој години, а до сада је прикупљено укупно 850 доза.
Извор: Радио Требиње

Активности Савеза у 2019. помогли

 

 

 

 

 

hetnobgd150px
Хидроелектране на Требишњици

 

elta hd1

 

LogoAndjelicX

 

motelkonak
logo laktasi 

 

 

 

 

rtrs logo

 

 

КОЛЕКТОР ЦЦЛ д.о.о
Лакташи

 

 

 

Новинска агенција
Глас Српске

 

 

Независне новине
"Studio 078"
Лакташи 
euroexpress

 nova oprma logo

 

 

   

Видео прилози на YouTube