Савез друштава добровољних давалаца крви Републике Српске

У Лакташима прикупљено 110 доза драгоцјене течности

У петак, 27. децембра 2019. године одржана је четврта годишња акција даривања крви у Дому здравља „Др Младен Стојановић“ Лакташи у
Опширније

Мајевчани даровали драгоцјену течност

У Лопарама је данас организована добровољна акција даривања крви у организацији Дома здраве ове мајевичке општине, Удружења Добровољних даваоца крви Лопара,
Опширније

Запослени Завода „Др Мирослав Зотовић“ Бањалука даривали крв

Актив добровољних давалаца крви Завода за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“ Бањалука, јуче је организовао трећу акцију добровољног давања крви запослених ове установе.
Oпширније...

Одржана традиционална акција даривања крви у Равном

У организацији Друштва добровољних давалаца крви „Љубиње“ и Трансфузијског центра СКБ Мостар, 13. фебруара 2020. године организована је још једна традиционална акција добровољног даривања крви.
Oпширније...

Хуманиста из Бијељине: Даривао више од 100 литара крв

Празници у многима од нас пробуде хуманост, али међу нама има и оних који своје хумане мисије спроводе непрекидно деценијама. Велики хуманиста Жико Тодоровић из Бијељине је онима којима је најпотребније даровао више од 100 литара крви.
Опширније

будите херој !

једна даривана доза = три спасена живота

Током разних акција добровољног давања крви ове године најдрагоцјенију течност даровало је око 12. 000 грађана, потврдили су у Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске.

"Добровољно давалаштво крви сваке године је у порасту, што је врло позитивно, а већина јединица крви прикупи се у добровољним акцијама", рекла је Веселка Ћејић, шеф Службе за прикупљање крви у Заводу за трансфузијску медицину РС.

Додала је да се стање залиха крви свакодневно мијења, што зависи од њихове потрошње и захтјева које добијају од клиника, као и од крвних група пацијената.

"Ова ситуација може се промијенити у зимским мјесецима због учесталих саобраћајних несрећа, тако да нам је свака крвна група добродошла", истакла је Ћејићева за "Независне".

Добровољно даривање крви је један од најхуманијих гестова којим се може некоме помоћи, чак и спасити живот, а ове године организоване су бројне акције даривања крви у граду, које су подржали и радници "Електрокрајине", припадници МУП-а РС, чланови Српског саборног друштва "Баштионик", студенти, матуранти и многи други.

"Крв сам даровала више од 22 пута, а за мене то представља хуман гест, али и тест здравља", рекла је Анђа Гајић, радница "Електрокрајине".

Милица Ћетојевић, матуранткиња Гимназије, казала је да прошле године није дала крв када је ова школа организовала акцију добровољног давања крви јер се бојала.

"Међутим, када сам дала крв ове године, видјела сам да није било никаквог разлога за страх. Драго ми је што сам дала крв и надам се да ће некоме то добро доћи", казала је Милица.

Ћејићева каже да је најзаступљенија крвна група А+ са око 35 одсто.

"Најмању заступљеност има крвна група АБ- са око 1,5 одсто, тако да су и залихе крви сразмјерне присутности одређених крвних група у нашој популацији", казала је Ћејићева.

Извор: Независне

Активности Савеза у 2020. помогли

logoers

Мјешовити Холдинг „Електропривреда“ Републике Српске
акционарско друштво Требиње

Видео прилози на YouTube