Удружење добровољних давалаца крви општине Невесиње јуче је, на Митровдан, организовало велику акцију давања крви. Овом хуманом чину прикључила су се и друга удружења са простора источне Херцеговине: два Удружења из Гацка, Удружење из Билеће, Актив добровољних давалаца крви из Хидроелектрана на Требишњици, Удружење из Љубиња и актив из Берковића.

Акција је проведена у Трансфузијској служби Болнице Невесиње.

Предсједник невесињског Удружења Драган Стајић рекао је да се на прву годишњицу Удружења одазвао велики број добровољних давалаца. Он је нагласио да је Митровдан одабран због тога што у Невесињу симболише страдање, али и велику побједу.

„Данашња акција је велика ствар за нашу болницу, као и за цијелу Херцеговину“, истакао је Стајић.

Предсједник Актива добровољних давалаца крви из Билеће, Драгољуб Шаренац, данас није био у могућности да да крв. Иначе је до сада то учинио 147 пута.

„Увијек смо се дружили са Невесињцима, па тако и данас на Митровдан “, рекао је Шаренац.

Бошко Бјелогрлић, предсједник добровољних давалаца крви Свети Симеон Мироточиви из Гацка, данас је дао крв 65. пут. Бјелогрлић је истакао значај сарадње Удружења и Трансфузијске службе Болнице Невесиње.

„Ово Удружење је основано 1998. године, и до данас је остварило сарадњу по цијелој Србији, Црној Гори и Републици Српској. Такође нам је много важно да имамо добру сарадњу са сусједном, братском општином Невесиње, и зато смо данас овдје“, нагласио је Бјелогрлић.

Акцији добровољног давања крви у Невесињу, данас су се први пут одазвали представници Актива добровољних давалаца ХЕТ-а.

“На позив Удружења добровољних давалаца крви општине Невесиње дошли смо данас овдје, како бисмо започели сарадњу, јер од свих херцеговачких општина, једино са Невесињем нисмо имали сарадњу и дружење. Од данас ћемо бити велики пријатељи, хуманисти и сарадници“, рекао је Бојан Грубач, предсједник Актива добровољних давалаца крви ХЕТ-а.

Доктор специјалиста трансфузиолог Максим Брењо рекао је да је у данашњој акцији учествовало 50 давалаца крви и да је прикупљено 46 доза.

„Ово је 17. акција у току ове године и овакве акције су веома значајне, зато што је у Болници Невесиње велика потрошња крви, и свака доза је важна. Увијек се трудимо да имамо довољно залиха крви, како бисмо одговорили на све захтјеве“, рекао је др Брењо.

Сви добровољни даваоци одрекли су се захвалних оброка, у корист Удружења за дјецу и омладину са посебним потребама „Моја нада“.

Извор: Радио Невесиње