Савез друштава добровољних давалаца крви Републике Српске

ЉУБИЊЦИ ДАРОВАЛИ КРВ У НЕВЕСИЊУ

Чланови Удружења добровољних давалаца крви „Љубиње“ из Љубиња јуче су даровали крв у Служби за трансфузију у Невесињу. У акцији, коју Љубињци већ традиционално организују поводом крсне славе невесињске Болнице, Св. Василија Острошког, прикупљено је 13 доза драгоцјене течности.
Опширније

Мајевчани даровали драгоцјену течност

У Лопарама је данас организована добровољна акција даривања крви у организацији Дома здраве ове мајевичке општине, Удружења Добровољних даваоца крви Лопара,
Опширније

Запослени Завода „Др Мирослав Зотовић“ Бањалука даривали крв

Актив добровољних давалаца крви Завода за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“ Бањалука, јуче је организовао трећу акцију добровољног давања крви запослених ове установе.
Oпширније...

Одржана традиционална акција даривања крви у Равном

У организацији Друштва добровољних давалаца крви „Љубиње“ и Трансфузијског центра СКБ Мостар, 13. фебруара 2020. године организована је још једна традиционална акција добровољног даривања крви.
Oпширније...

Хуманиста из Бијељине: Даривао више од 100 литара крв

Празници у многима од нас пробуде хуманост, али међу нама има и оних који своје хумане мисије спроводе непрекидно деценијама. Велики хуманиста Жико Тодоровић из Бијељине је онима којима је најпотребније даровао више од 100 литара крви.
Опширније

будите херој !

једна даривана доза = три спасена живота

Удружење добровољних давалаца крви општине Невесиње јуче је, на Митровдан, организовало велику акцију давања крви. Овом хуманом чину прикључила су се и друга удружења са простора источне Херцеговине: два Удружења из Гацка, Удружење из Билеће, Актив добровољних давалаца крви из Хидроелектрана на Требишњици, Удружење из Љубиња и актив из Берковића.

Акција је проведена у Трансфузијској служби Болнице Невесиње.

Предсједник невесињског Удружења Драган Стајић рекао је да се на прву годишњицу Удружења одазвао велики број добровољних давалаца. Он је нагласио да је Митровдан одабран због тога што у Невесињу симболише страдање, али и велику побједу.

„Данашња акција је велика ствар за нашу болницу, као и за цијелу Херцеговину“, истакао је Стајић.

Предсједник Актива добровољних давалаца крви из Билеће, Драгољуб Шаренац, данас није био у могућности да да крв. Иначе је до сада то учинио 147 пута.

„Увијек смо се дружили са Невесињцима, па тако и данас на Митровдан “, рекао је Шаренац.

Бошко Бјелогрлић, предсједник добровољних давалаца крви Свети Симеон Мироточиви из Гацка, данас је дао крв 65. пут. Бјелогрлић је истакао значај сарадње Удружења и Трансфузијске службе Болнице Невесиње.

„Ово Удружење је основано 1998. године, и до данас је остварило сарадњу по цијелој Србији, Црној Гори и Републици Српској. Такође нам је много важно да имамо добру сарадњу са сусједном, братском општином Невесиње, и зато смо данас овдје“, нагласио је Бјелогрлић.

Акцији добровољног давања крви у Невесињу, данас су се први пут одазвали представници Актива добровољних давалаца ХЕТ-а.

“На позив Удружења добровољних давалаца крви општине Невесиње дошли смо данас овдје, како бисмо започели сарадњу, јер од свих херцеговачких општина, једино са Невесињем нисмо имали сарадњу и дружење. Од данас ћемо бити велики пријатељи, хуманисти и сарадници“, рекао је Бојан Грубач, предсједник Актива добровољних давалаца крви ХЕТ-а.

Доктор специјалиста трансфузиолог Максим Брењо рекао је да је у данашњој акцији учествовало 50 давалаца крви и да је прикупљено 46 доза.

„Ово је 17. акција у току ове године и овакве акције су веома значајне, зато што је у Болници Невесиње велика потрошња крви, и свака доза је важна. Увијек се трудимо да имамо довољно залиха крви, како бисмо одговорили на све захтјеве“, рекао је др Брењо.

Сви добровољни даваоци одрекли су се захвалних оброка, у корист Удружења за дјецу и омладину са посебним потребама „Моја нада“.

Извор: Радио Невесиње

Активности Савеза у 2020. помогли

logoers

Мјешовити Холдинг „Електропривреда“ Републике Српске
акционарско друштво Требиње

Видео прилози на YouTube