Поводом 14.јуна Свјетског дана добровољних давалаца крви,Савез друштава добровољних давалаца крви РС и Друштво добровољних давалаца крви „Лакташи“ у сарадњи са Заводом за трансфузијску медицинуРС у Дому здравља „Др Младен Стојановић“Лакташи, одржали су прву акцију даривања крви посвећену овом важном датуму, порукама везаним уз даривање крви.

Колико је акција била успјешна говори податак да се одазвало преко 170 давалаца,љекарски преглед обавило је 140 давалаца, а 106 је испунило здравствене услове за добровољно даривање крви.Осталим даваоцима је одгођено давање драгоцјене течности за наредну акцију због техничких разлога,односно због проблема у информационом систему трансфузиолошке службе.

Осим добровољних давалаца из Општине Лакташи,акцији су се одазвали и даваоци из сусједних општина.

Друштво добровољних давалаца крви Лакташи једно је од најбоље организованих и најактивнијих у РС.„До сада смо, од како постојимо, организовали 72 акције,а ова 1.овогодишња је 73-ћа организована акција. Такође смо за познатог примаоца обезбиједили преко 4500 намјенских доза крви“каже Божица Малинић,предсједница Управног одбора Савеза друштава добровољних давалаца крви РС и предсједница Друштва добровољних давалаца крви Лакташи. “Оно чему ми тежимо јесте да повећавамо удио младих и здравих особа у добровољном давалаштву и уопште оно што радимо јесте да што више буду заступљене те организоване акције даривања крви,у односу на намјенско давалаштво крви.Такође,ако знамо чињеницу да не постоји вјештачка крв, да ту драгоцјену течност,тај лијек хуманог поријекла, производи само људски организам и да је крв потребна за лијечење болесних, онда су све наше активности усмјерене на популарисању добровољног давалаштва крви“, нагласила је Малинић.

Предсједник Савеза друштава добровољних давалаца крви РС Миро Анђелић каже да се поводом овог данасличне активности проводе и са осталим чланицама:„Сличне активности се проводе у свим друштвима,чланицама Савеза РС,а ова акција је увод у 14.јун Свјетски дан добровољних давалаца крви,гдје смо планирали да одржимо званичну манифестацију 8. јуна.Такође желим рећи да је циљ Свјетске здравствене организације (СЗО) да се до 2020. године у свим земљама све залихе крви прикупе од добровољних давалаца крви. Располажемо информацијом да се данас у 62 земље свијета националне залихе крви прикупе од добровољних неплаћених давалаца крви. Али у 40 земаља још увијек се овиси о породичном ткз. намјенском давању крви и плаћеним даваоцима с тим да се мање од 25% доза крви прикупи од добровољних неплаћених давалаца крви. 14. јун уједно је и прилика да се захвалимо свим добровољним даваоцима крви који широм свијета спашавају људске животе. На овај начин желимо одати почаст свим добровољним даваоцима крви који редовно дарују крв, али и додатно охрабрити и подстаћи потенцијалне даваоце крви на добровољно и неплаћено даривање крви“ – рекао је Анђелић.

Обиљежите Свјетски дан давалаца крви – учините добро за друге.

rtrspriloglaktasi
Прилог РТРС - почетак у 24. минуту