Савез друштава добровољних давалаца крви Републике Српске

Одржана прва акција добровољног даривања крви у Заводу за физикалну медицину и рехабилитацију „др Мирослав Зотовић“ Бањалукa

Изузетно нам је задовољство да истакнемо одличну реализацију акције добровољног даривања крви у организацији недавно основаног Актива добровољних давалаца крви Завода „Др Мирослав Зотовић“ из Бањалуке.
Опширније

ХО СРЦЕМ ЗА МОДРИЧУ УЧЕСТВОВАЛА НА АКЦИЈИ ДАРИВАЊА КРВИ

Чланови ХО “Срцем за Модричу” учествују на скоро свим акцијама добровољног даривања крви која се организују на подручју наше општине. Стога организатори нас не обавјештавају или позивају појединачно већ то достављају на нашу организацију јер знају да ће се увијек неко одазвати од нашег чланства.
Опширније

Одржана акција добровољног даривања крви у склопу обиљежавања Дана општине Лакташи

Поводом обиљежавања Дана општине Лакташи, у уторак 23. априла 2019. године, Друштво из Лакташа реализовало је 1. овогодишњу акцију даривања крви у ЈЗУ „Др Младен Стојановић“ Лакташи, у сарадњи са Заводом за трансфузијску медицину Републике Српске.
Oпширније...

За будућност добровољног давалаштва крви у Требињу не треба бринути

Поводом Свјетског дана добровољних давалаца крви данас је градоначелник Требиња Мирко Ћурић примио чланове требињског Удружења добровољних давалца крви и удружења побратима из Србије и Црне Горе.
Oпширније...

ОБИЉЕЖЕН 14. ЈУНИ СВЈЕТСКИ ДАН ДАВАЛАЦА КРВИ

У Лакташима је у петак 14. јуна 2019. године поводом обиљежавања Свјетског дана давалаца крви, одржана савезна акција даривања крви у сарадњи са Заводом за трансфузијску медицину Републике Српске.У Лакташима је у петак 14. јуна 2019. године поводом обиљежавања Свјетског дана давалаца крви, одржана савезна акција даривања крви у сарадњи са Заводом за трансфузијску медицину Републике Српске.
Опширније

ОДРЖАНА РЕДОВНА АКЦИЈА ДАРИВАЊА КРВИ У ЛАКТАШИМА

Лакташи – У ЈЗУ Дом здравља „Др Младен Стојановић“ Лакташи у петак 27. септембра 2019. године, одржана је трећа годишња акција даривања крви.
Опширније

будите херој !

једна даривана доза = три спасена живота

Поводом 14.јуна Свјетског дана добровољних давалаца крви,Савез друштава добровољних давалаца крви РС и Друштво добровољних давалаца крви „Лакташи“ у сарадњи са Заводом за трансфузијску медицинуРС у Дому здравља „Др Младен Стојановић“Лакташи, одржали су прву акцију даривања крви посвећену овом важном датуму, порукама везаним уз даривање крви.

Колико је акција била успјешна говори податак да се одазвало преко 170 давалаца,љекарски преглед обавило је 140 давалаца, а 106 је испунило здравствене услове за добровољно даривање крви.Осталим даваоцима је одгођено давање драгоцјене течности за наредну акцију због техничких разлога,односно због проблема у информационом систему трансфузиолошке службе.

Осим добровољних давалаца из Општине Лакташи,акцији су се одазвали и даваоци из сусједних општина.

Друштво добровољних давалаца крви Лакташи једно је од најбоље организованих и најактивнијих у РС.„До сада смо, од како постојимо, организовали 72 акције,а ова 1.овогодишња је 73-ћа организована акција. Такође смо за познатог примаоца обезбиједили преко 4500 намјенских доза крви“каже Божица Малинић,предсједница Управног одбора Савеза друштава добровољних давалаца крви РС и предсједница Друштва добровољних давалаца крви Лакташи. “Оно чему ми тежимо јесте да повећавамо удио младих и здравих особа у добровољном давалаштву и уопште оно што радимо јесте да што више буду заступљене те организоване акције даривања крви,у односу на намјенско давалаштво крви.Такође,ако знамо чињеницу да не постоји вјештачка крв, да ту драгоцјену течност,тај лијек хуманог поријекла, производи само људски организам и да је крв потребна за лијечење болесних, онда су све наше активности усмјерене на популарисању добровољног давалаштва крви“, нагласила је Малинић.

Предсједник Савеза друштава добровољних давалаца крви РС Миро Анђелић каже да се поводом овог данасличне активности проводе и са осталим чланицама:„Сличне активности се проводе у свим друштвима,чланицама Савеза РС,а ова акција је увод у 14.јун Свјетски дан добровољних давалаца крви,гдје смо планирали да одржимо званичну манифестацију 8. јуна.Такође желим рећи да је циљ Свјетске здравствене организације (СЗО) да се до 2020. године у свим земљама све залихе крви прикупе од добровољних давалаца крви. Располажемо информацијом да се данас у 62 земље свијета националне залихе крви прикупе од добровољних неплаћених давалаца крви. Али у 40 земаља још увијек се овиси о породичном ткз. намјенском давању крви и плаћеним даваоцима с тим да се мање од 25% доза крви прикупи од добровољних неплаћених давалаца крви. 14. јун уједно је и прилика да се захвалимо свим добровољним даваоцима крви који широм свијета спашавају људске животе. На овај начин желимо одати почаст свим добровољним даваоцима крви који редовно дарују крв, али и додатно охрабрити и подстаћи потенцијалне даваоце крви на добровољно и неплаћено даривање крви“ – рекао је Анђелић.

Обиљежите Свјетски дан давалаца крви – учините добро за друге.

rtrspriloglaktasi
Прилог РТРС - почетак у 24. минуту

 

Активности Савеза у 2019. помогли

 

 

 

 

 

hetnobgd150px
Хидроелектране на Требишњици

 

elta hd1

 

LogoAndjelicX

 

motelkonak
logo laktasi 

 

 

 

 

rtrs logo

 

 

КОЛЕКТОР ЦЦЛ д.о.о
Лакташи

 

 

 

Новинска агенција
Глас Српске

 

 

Независне новине
"Studio 078"
Лакташи 
euroexpress

 nova oprma logo

 

 

   

Видео прилози на YouTube