Савез друштава добровољних давалаца крви Републике Српске

У Лакташима прикупљено 110 доза драгоцјене течности

У петак, 27. децембра 2019. године одржана је четврта годишња акција даривања крви у Дому здравља „Др Младен Стојановић“ Лакташи у
Опширније

Мајевчани даровали драгоцјену течност

У Лопарама је данас организована добровољна акција даривања крви у организацији Дома здраве ове мајевичке општине, Удружења Добровољних даваоца крви Лопара,
Опширније

ПРОТЕКЛА ГОДИНА НАЈУСПЈЕШНИЈА У РАДУ ТРАНСФУЗИОЛОШКЕ СЛУЖБЕ

Служба Завода за трансфузијску медицину у Невесињу испратила је 2019. као најуспјешнију годину у свом досадашњем раду.
Oпширније...

Хуманиста из Бијељине: Даривао више од 100 литара крв

Празници у многима од нас пробуде хуманост, али међу нама има и оних који своје хумане мисије спроводе непрекидно деценијама. Велики хуманиста Жико Тодоровић из Бијељине је онима којима је најпотребније даровао више од 100 литара крви.
Опширније

будите херој !

једна даривана доза = три спасена живота

Бијељинац Жико Тодоровић до сада је преко 230 пута дао крв и тиме стекао статус рекоредера, не само код нас већ и у региону. Све је почело давне 1974-е године када је Жико имао 18 година и случајно сазнао да се у бијељинској болници организује акција добровољног давања крви. Вођен жељом и хуманошћу, отишао је и први пут дао крв. Од тада до данас, дао је преко 100 литара ове драгоцјене течности.

Присјећајући се ситуација у којима је његова крв значила живот, издваја једну акцију давања крви у болници када му је доктор рекао да је хитно потребна крв тек рођеној беби...

- Без размишљања рекао сам да, ако је за бебу, докторе, извади и двије литре, присјећа се Жико.

Жико у том моменту није ни слутио да је помогао управо кћеркици своје родице. То, како каже, никада неће заборавити.

Било је и ситуација када није било времена да се вади крв па даје другој угроженој особи. У Сплиту 1977. године, за вријеме служења војног рока, капетан га је одвезао у болницу гдје му је оперисана супруга. Због хитности ситуације, Жико је спасио њен живот методом давања крви из вене у вену. Захваљујући том гесту, каже, имао је неограничену дозволу за излазак у град.

- Нисам био запослен, а било је и непристојних понуда да ми плате за крв, никада на то нисам пристао иако су ми материјална средства била потребна. То сам увијек радио од срца, радовао сам се сваки пут када сам давао крв знајући да ћу на тај начин некоме спасити живот.

Топло му је око срца када га неко коме је помогао препозна на улици и упути му ријечи хвале. То му је највећа награда.

За своју хуманост добио је највећа признања. Зидове његове куће красе бројне захвалнице и повеље које не може да изброји а најдража му је „Златна значка", „Златни грб Града Бијељина" и „Повеља Града Бања Лука" за 205 давања. Један је од најстаријих чланова Добровољног друштва давалаца крви „Здравље" из Бијељине.

На њиховој евиденцији је од самог оснивања друштва.Добровољно друштво давалаца крви „Здравље" сваке године организује четири акције давања крви. Друштво тренутно броји око 750 активних чланова. У њиховим редовима има доста оних који су крв дали десетине пута, рекао нам је предсједник друштва, Владо Симић.

Први предсједник друштва Петар Матић, дао је стотину и једном крв. Заслужан помена је и Милан Ћулум који је исто тако достигао број од 100 уписаних доза а много је чланова који су дали крв по 50 и више пута.

Симић истиче да, осим што спасава животе другима, давање крви је добро и за сопствено здравље и позива све заинтересоване да им се придруже.

- Учинити добро дјело, и некоме спасити живот главни је покретач чланова нашег друштва, а тај чин не може се надомјестити никаквим новчаним средствима. Прошле године сакупили смо око 500 доза у четири акције, надамо се да ћемо ове године премашити тај број, рекао је Симић.

Друштво је члан Асоцијације добровољних давалаца крви Србије, БиХ и Црне Горе и чланови су Савеза друштава добровољних давалаца РС-е. Чланови овог друштва периодично се организовано одмарају и рекреирају у њиховим просторијама на Церу.

Сви заинтересовани могу им се обратити у просторијама друштва у улици Жртава фашистичког терора број 19 или на тел 055/417-994.

Извор: Пан радио

Активности Савеза у 2019. помогли

 

 

 

 

 

hetnobgd150px
Хидроелектране на Требишњици

 

elta hd1

 

LogoAndjelicX

 

motelkonak
logo laktasi 

 

 

 

 

rtrs logo

 

 

КОЛЕКТОР ЦЦЛ д.о.о
Лакташи

 

 

 

Новинска агенција
Глас Српске

 

 

Независне новине
"Studio 078"
Лакташи 
euroexpress

 nova oprma logo

 

 

   

Видео прилози на YouTube